Wykonanie
Były już cebularze, które uwielbiam, teraz przyszła
pora na
bułki z
pieczarkami, zwane przez niektórych pieczarkarze. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

ciasto:30dag
drożdży3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru500g
mąki1 łyżeczka
soli50g
masła1
jajkoFarsz400g
pieczarek3
cebulesól,
pieprzoreganołyżka
olejużółty serMleko podgrzać, aby było letnie, dodać
drożdże i
cukier, odstawić do wyrośnięcia.
Masło posiekać z
mąką, dodać
jajko,
sól i wyrośnięte
drożdże, zagnieść ciasto. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na kulki i spłaszczać na placki. Farsz przygotować w trakcie wyrastania ciasta.
Pieczarki pokroić w plasterki,
cebule w kostkę, podsmażyć na łyżce
oleju, dosmakować
solą,
pieprzem i
oregano. Wyłożyć farsz, posypać
startym serem i odstawić na 15 minut. Piec ok. 30 minut do zrumienienia w 180 stopniach.
