Wykonanie
Lubelski specjał to cebularze i chyba nikogo nie trzeba przekonywać o tym, że to najlepsza
bułka z
cebulką i
makiem jaką ktoś wymyślił :D A właściwie jako pierwsi zaczęli wypiekać cebularze Żydzi z lubelskiego Starego Miasta,
potem wyrób ten rozpowszechnił się na Kazimierz Dolny i Zamość, a w ostateczności rozpowszechnił się wśród ludności polskiej.Pyszne,
drożdżowe ciasto, z duszoną
cebulką posypaną
makiem najlepiej smakuje na ciepło, posmarowane
masłem.Robiłam niejednokrotni i niejednokrotnie kupowałam, ale
czemu nie mam jeszcze przepisu na blogu, to nie wiem.
Pora nadrobić te zaległości, a że jestem rodowitą lublinianką, to, oczywiście,to uwielbiam cebularze :)
Ciasto drożdżowe:1/2 litra
mleka10 dag
drożdży1 kg
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru1/2 kostki
masła2
jajkaNadzienie:3 duże
cebule3 łyżki
makuolej do smażenia1
jajko do smarowaniaWykonanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym
mleku z dodatkiem
cukru, posypuje dwiema łyżkami
mąki i odstawiam na około 20 min, przykryte ściereczką, aż
drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuszczam i studzę. Do wyrośniętego zaczynu dodaję przestudzone
masło,
jajka,
sól i resztę
mąki i wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Cebule obieram, kroję w kostkę i podduszam na łyżce
oleju, aż stanie się szklista, dosypuję
mak, mieszam,
solę do smaku i studzę.
Wyrośnięte wykładam na blat podsypany
mąką, odgazowuję uderzając otwartą dłonią i robię wałek, który dzielę na 12 części. Każdą część lekko rozpłaszczam, nakładam farsz, smaruję rozmąconym
jajkiem, układam na posypanej
mąką blaszce, nakrywam ściereczką i odstawiam na 10-15 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam wyrośnięte cebularze i piekę aż się zrumienią około 15 min. Upieczone wyjmuje i odstawiam by przestygły. Jeszcze ciepłe smaruję
masłem.
SMACZNEGO!bibliografia