ßßß
Tradycyjne lubelskie cebularze, których tradycja wypiekania sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a potem receptura rozpowszechniła się po całej Lubelszczyźnie. Drożdżowe chrupiące i złociste ciasto, pachnące nadzienie cebulowe z makiem - to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków tamtego regionu. Cebularze są najlepsze jeszcze na gorąco, prosto z pieca! Ja się jednym delektuję w tej chwili, podgrzany kolejnego dnia w mikrofali jest równie pyszny i pachnie wyjątkowo :-).Uwaga: nadzienie do cebularzy trzeba przygotować dzień wcześniej.Składniki na 12 sztuk:500 g mąki pszennej250 ml mleka1 duże jajko1 łyżeczka soli1 łyżka cukru60 g masła, roztopionego i przestudzonego30 g drożdży świezych lub 15 g drożdży suchychPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowaniaMąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części (około 70 g każda) i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 - 12 cm. Bułeczki układać na 2 blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć nadzienie cebulowo - makowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 45 - 60 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).Przed samym pieczeniem brzegi posmarować dodatkowym jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Nadzienie cebulowo - makowe:2 wielkie cebule, pokrojone w grubą kostkę (razem ponad 500 g)3 łyżki maku2 łyżki oleju1 łyżeczka soliNadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 - 2 minuty, odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać z makiem, olejem, solą. Wystudzić, umieścić w słoiczku i schować do lodówki na całą noc.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - krih.pl