Wykonanie
Tradycyjne lubelskie cebularze, których tradycja wypiekania sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli je wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a
potem receptura rozpowszechniła się po całej Lubelszczyźnie.
Drożdżowe chrupiące i złociste ciasto, pachnące nadzienie
cebulowe z
makiem - to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków tamtego regionu. Cebularze są najlepsze jeszcze na gorąco, prosto z pieca! Ja się jednym delektuję w tej chwili, podgrzany kolejnego dnia w mikrofali jest równie pyszny i pachnie wyjątkowo :-).Uwaga: nadzienie do
cebularzy trzeba przygotować dzień wcześniej.Składniki na 12 sztuk:500 g
mąki pszennej250 ml
mleka1 duże
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżka
cukru60 g
masła, roztopionego i przestudzonego30 g
drożdży świezych lub 15 g
drożdży suchychPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 12 równych części (około 70 g każda) i uformować z ciasta kulki. Następnie wałkiem rozwałkować na płaskie placuszki o średnicy około 10 - 12 cm. Bułeczki układać na 2 blaszkach wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć nadzienie
cebulowo -
makowe. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 45 - 60 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość).Przed samym pieczeniem brzegi posmarować dodatkowym
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
wody.Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.Nadzienie
cebulowo -
makowe:2 wielkie
cebule, pokrojone w grubą kostkę (razem ponad 500 g)3 łyżki
maku2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soliNadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej.Pokrojoną w grubą kostkę
cebulę wrzucić na wrzątek i pogotować przez 1 - 2 minuty, odcedzić. Jeszcze gorącą wymieszać z
makiem,
olejem,
solą. Wystudzić, umieścić w słoiczku i schować do lodówki na całą noc.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough ' (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - krih.pl