ßßß Cookit - przepis na Bułeczki cebulowe

Bułeczki cebulowe

nazwa

Wykonanie

Przepis na te bułeczki znalazłam u Dorotuś . Bułeczki są bardzo aromatyczne, pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Nawet następnego dnia smakują wyśmienicie. Polecam spróbować :)
Ja podałam je z tą sałatką, ale myślę że świetnie będą też smakować zarówno z wędliną, jak i twarożkiem. Są dość uniwersalne i będą pasować do wielu rzeczy. No, nie widzę ich tylko w zestawie z dżemem czy też miodem, ale to tylko moje zdanie ;)
Bułeczki zrobiłam z połowy porcji podanej u Doroty i takie ilości składników podaję. Zmieniłam też dodatkowo sposób postępowania na początku, gdyż użyłam świeżych drożdży.
Składniki: na ok. 10 szt
1/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
3/4 szklanki letniej wody
6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych (dałam świeże)
2 średnie cebule drobniutko pokrojone i podsmażone
2 3/4 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
olej lub oliwa do smażenia
jajko do smarowania bułeczek
Mleko z wodą podgrzewamy tak by były ciepłe, ale nie za gorące. Rozpuszczamy w nim masło. Następnie dodajemy cukier i drożdże i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.
Posiekaną cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub oliwy.
Mąkę mieszamy z solą. Następnie do mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, wystudzoną cebulkę i wszystko razem mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto, tak by było gładkie i elastyczne. W razie gdyby mocno się kleiło można podsypać troszkę mąką, a jeśli będzie za suche dodać troszkę wody lub mleka.
Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części ( ja podzieliłam na 12 małych bułeczek). Z każdej formujemy bułeczkę i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C.
Wyrośnięte bułeczki przed pieczeniem nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 20 minut, do chwili aż się ładnie zrumienią. Studzimy na kratce lub zjadamy od razu na ciepło.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2012/02/bueczki-cebulowe.html