Wykonanie

Nie przerażajcie się czasem wykonania. W
sumie tylko czas oczekiwania jest długi, ale w tym czasie można napić się
kawy, pójść pod prysznic, posprzątać mieszkanieKażdy może znaleźć zajęcie dla siebie. Za pierwszym razem
bułki posmarowałam jakiem z
mlekiem i po upieczeniu bardzo się błyszczały – mnie to nie bardzo odpowiadało. Następne
bułki smarowałam samym
mlekiem i po upieczeniu były rumiane i matowe – dla mnie super! Najważniejsze jest to, że długo zachowują świeżość!Składniki na 10
bułek:3 szklanki
mąki pszennej¾ szklanki letniej
wody1½ łyżeczki suchych
drożdży (6 g) lub 12 g
drożdży świeżych1½ łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżki roztopionego
masła lub
olejumała garstka
maku
Ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia i od dłoni. Dodać tłuszcz i wyrabiać do momentu aż ciasto stanie się matowe. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest ważne). Następnie zostawić aby odpoczęło przez 10 minut,
potem ponownie wyrabiać przez 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego
oliwą, zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć lekko i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, można posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.SMACZNEGO !!!


Tak wyglądają
bułki posmarowane
mlekiem i
jajkiem- błyszczące.