Wykonanie
Domowe
bułki z
mąką pełnoziarnistą, nie tylko na śniadanie.
Składniki:200 ml ciepłej
wody (niepełna szklanka)3 łyżki
mleka20 gram świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru3 szklanki
mąki pszennej (lub graham)1 szklanka
mąki żytniej3 łyżki
oleju2
jajka1 łyżka
soliewentualnie odrobina
masła lub
oleju na wierzch
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem
mleka i
cukru. Odstawiamy je na chwilę a w tym czasie odmierzamy resztę składników do dużej miski.
Bułki można zrobić w całości z
mąki pszennej. Ja dodałam do 2 szklanek
mąki pszennej typu 650 jeszcze 1 szklankę
mąki żytniej i 1 szklankę
mąki pszennej typu graham. Wyrobione ciasto jest dość papkowate więc bułeczki formujemy mokrymi dłońmi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Z tej ilości ciasta wychodzi 9
bułek więc układamy 3
rzędy po 3
bułki. Odstawiamy pod przykryciem aż podrosną, jakieś 30 minut do godziny.Podrośnięte bułeczki nacinamy i ewentualnie smarujemy z wierzchu
olejem lub roztopionym
masłem.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy
bułki na 10 minut a później zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i czekamy kolejne 10 minut.