ßßß
Składniki:3 i 1/2 szklanki mąki pszennej14 g drożdży świeżych1 niepełna szklanka ciepłej wody1/2 szklanki mleka1 łyżka cukru1 płaska łyżeczka soli1 jajko1/4 szklanki olejuSkładniki na pomadę do posmarowania bułek100 ml wody1 łyżka mąki pszennejDrożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko.Wymieszać do połączenia, przykryć talerzykiem i odstawić na 10 min.Mąkę przesiać do dużej miski, dodać jajko, sól, ciepłą wodę (można partiami, w trakcie zagniatania) oraz rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowych wypieków. Gdy składniki się połączą dodawać powoli olej. Wyrabiać ciasto około 10 min., aż stanie się elastyczne, śnieżnobiałe, lśniące i przestanie kleić się do rąk. Wierzch ciasta można posmarować odrobiną oleju. Naczynie przykryć dużym talerzem i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto można także przygotować wieczorem i natychmiast po wyrobieniu, posmarowaniu olejem i przykryciu naczynia – wstawić do lodówki na całą noc (około 8-9 godzin).Po tym czasie, kiedy ciasto wyrosło i podwoiło objętość – należy je ponownie zagnieść i podzielić na 10 równych części. Z każdego uformować bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Odstawić na 20-25 min. do podrośnięcia (w przypadku bułek przygotowywanych wieczorem – drugie wyrastanie może potrwać około 45 min).Tuż przed wstawieniem bułek do piekarnika można naciąć lekko ich wierzch, np. na ukos. Ja nie przywiązuję do tego większej uwagi, nacinam w różny sposób, bułeczki wtedy mają ciekawsze kształty. W rondelku zmieszać wodę i mąkę. Podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje.Ciepłą mieszanką posmarować bułki i wyłożyć blaszkę do nagrzanego piekarnika.Piec około 25-30 min. w temperaturze 210*, najpierw na funkcji termoobiegu, a po około 5 min. tradycyjnie na funkcji górna-dolna grzałka.Wyjąć zarumienione, wypieczone bułki i pozostawić do przestudzenia na kratce – chociaż u nas najchętniej jedzone ciepłe.Smacznego!
Inspiracja tutaj