ßßß
Składniki na 8 dużych krokietów:Naleśniki:– szklanka mleka;– szklanka wody gazowanej;– 2 jajka;– 250 g mąki pszennej;– duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru;– łyżka oleju do ciasta;Farsz:– 40 dag pieczarek;– 1 duża cebula;– 15 dag żółtego sera;– sól, pieprz;– olej do smażenia– jajko i bułka tarta do panierowaniaWykonanie:Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i wszystko razem smażymy do czasu, aż woda z patelni odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.Gdy farsz stygnie, przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką jednolitą masę. Ja zawszę odstawiam ciasto na 30 minut przed smażeniem.Do wystudzonego farszu dodajemy starty żółty ser i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.Smażymy naleśniki. Na każdy układamy porcję farszu i zwijamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.Smacznego!