ßßß Cookit - przepis na Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Naleśniki są bardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych naleśników. Oprócz takich uwielbiamy również faszerowane naleśniki, czyli krokiety. Staram się przygotowywać różne farsze, a że akurat kupiłam pieczarki, które miałam wykorzystać do innego dania, ale później uznałam, że tam nie pasują. Tak zostałam z pieczarkami. Dzisiaj zależało mi na szybkim obiedzie, a przygotowanie krokietów według mnie do takich właśnie należy i tak się zaczęło.
Składniki na 8 dużych krokietów:
Naleśniki:
– szklanka mleka;
– szklanka wody gazowanej;
– 2 jajka;
– 250 g mąki pszennej;
– duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru;
– łyżka oleju do ciasta;
Farsz:
– 40 dag pieczarek;
– 1 duża cebula;
– 15 dag żółtego sera;
sól, pieprz;
olej do smażenia
jajko i bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z cebulą i wszystko razem smażymy do czasu, aż woda z patelni odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.
Gdy farsz stygnie, przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką jednolitą masę. Ja zawszę odstawiam ciasto na 30 minut przed smażeniem.
Do wystudzonego farszu dodajemy starty żółty ser i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku.
Smażymy naleśniki. Na każdy układamy porcję farszu i zwijamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!
Źródło:http://dom-agi.pl/krokiety-z-pieczarkami