Wykonanie
Naleśniki są bardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z
dżemem lub
twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych naleśników. Oprócz takich uwielbiamy również faszerowane naleśniki, czyli krokiety. Staram się przygotowywać różne farsze, a że akurat kupiłam
pieczarki, które miałam wykorzystać do innego dania, ale później uznałam, że tam nie pasują. Tak zostałam z
pieczarkami. Dzisiaj zależało mi na szybkim obiedzie, a przygotowanie krokietów według mnie do takich właśnie należy i tak się zaczęło.
Składniki na 8 dużych krokietów:Naleśniki:– szklanka
mleka;– szklanka
wody gazowanej;– 2
jajka;– 250 g
mąki pszennej;– duża szczypta
soli, pół łyżeczki
cukru;– łyżka
oleju do ciasta;Farsz:– 40 dag
pieczarek;– 1 duża
cebula;– 15 dag
żółtego sera;–
sól,
pieprz;–
olej do smażenia–
jajko i
bułka tarta do panierowaniaWykonanie:
Cebule drobno siekamy, podsmażamy na
oleju.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z
cebulą i wszystko razem smażymy do czasu, aż
woda z patelni odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.Gdy farsz stygnie, przygotowujemy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką jednolitą masę. Ja zawszę odstawiam ciasto na 30 minut przed smażeniem.Do wystudzonego farszu dodajemy starty
żółty ser i doprawiamy wszystko
solą i
pieprzem do smaku.Smażymy naleśniki. Na każdy układamy porcję farszu i zwijamy. Obtaczamy w
jajku i
bułce tartej i smażymy na złoty kolor.Smacznego!