Wykonanie
Wieki nie
jadłam takich krokietów. Już zapomniałam jakie są dobre :) Dzisiaj bardziej dla przypomnienia, niż jako przepis, bo chyba wszyscy je znają... Krokiety w dwóch odsłonach: z farszem mięsnym i
pieczarkowo-
serowym. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ok 10-12 szt:250g
mąki pszennej2
jajka250 ml
mleka250 ml
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruolej do smażeniaWszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto wlać na rozgrzaną lekko naoliwioną patelnie. Smażyć z dwóch stron.Składniki na farsz
mięsny:ok. 500-700g gotowanego
mięsa (drobiowe, wołowe - ja korzystam z rosołowego)1-2
jajka3-4 łyżki
bułki tartej2
cebulesól,
pieprzCebule obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na
maśle lub
oleju.
Mięso razem z
cebulą i
jajkiem zmiksować bardzo dokładnie lub zmielić 2-3x. Doprawić.Składniki na farsz
pieczarkowy:ok. 700g
pieczarek2
cebuleok. 200g
żółtego serasól,
pieprzCebule obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na
maśle lub
oleju.
Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Wymieszać z
cebulką i tartym
żółtym serem. Doprawić.ponadto:
bułka tartaroztrzepane
jajkoolej do smażeniaNaleśniki smarować farszem (takim jak wolimy). Zawijać (najpierw podwijamy delikatnie boki a następnie rolujemy. Krokiety zamoczyć dokładnie w roztrzepanym
jajku a następnie dokładnie obtoczyć w
bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoto na rozgrzanym
oleju. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do barszczu czerwonego klarowanego :)Smacznego :)