Wykonanie
Remont nareszcie zakończony, a więc
mogę wrócić do pracy na blogu :-)Dziś podaję przepis na krokiety nieco inne, od tych wcześniej publikowanych tutaj . Są również smaczne, a dodatkową ich zaletą jest to, że wymagają mniejszego nakładu robocizny :-)Zatem do dzieła...Składniki: na ciasto naleśnikowe:2 szkl.
mąki2
jajka1 szkl.
mleka1 szkl.
wody gazowanej2 łyżki
cukruspora szczypta
soli3 łyżki
oleju na farsz:ok. 70 dag
pieczarek20 dag tartego
sera żółtego2
cebulesól,
pieprztłuszcz do smażeniado panierowania:2
jajkabułka tartaWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy razem, po czym na rozgrzanej patelni smażymy ok. 20 szt. cienkich naleśników.Farsz przygotowujemy w następujący sposób: obraną
cebulę kroimy w ćwierć plasterki i szklimy na dowolnym tłuszczu, ja to zrobiłam na
maśle. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kawałki
pieczarki. Dusimy razem, aż do odparowania
wody. Doprawiamy
solą i
pieprzem i czekamy aż nam wystygnie. Wtedy dopiero dodajemy
starty ser i wszystko razem mieszamy.Nakładamy farsz na każdego naleśnika i zawijamy krokiety.Panierujemy je mocząc najpierw w roztrzepanym
jajku, a
potem obtaczając w
bułce tartej.Smażymy na
oleju z obu stron i gotowe.Doskonale smakują z
ketchupem.Smacznego :-)