ßßß
SKŁADNIKI:Naleśniki :2 jajka2 szkl mleka1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)2 i 2/3 szkl mąki4 łyżki olejuszczypta cukruszczypta soliFarsz:2 cebule1 łyżka masła50 dag pieczarek25 dag sera żółtegosól, pieprz, słodka i ostra paprykaDodatkowo:1 jajko3 łyżki mlekabułka tarta do obtaczaniaolej do smażenia1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku (farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś ć nie wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety.3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto.Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny Sos Cygański od WSP Społem
