Wykonanie
Pyszne i bardzo proste krokieciki - idealne na bezmięsny obiad lub gorącą przekąskę na wszelkie imprezy i towarzyskie spotkania. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. Polecam!
SKŁADNIKI:Naleśniki :2
jajka2 szkl
mleka1,5 szkl
wody (najlepiej gazowanej)2 i 2/3 szkl
mąki4 łyżki
olejuszczypta
cukruszczypta
soliFarsz:2
cebule1 łyżka
masła50 dag
pieczarek25 dag
sera żółtegosól,
pieprz, słodka i
ostra paprykaDodatkowo:1
jajko3 łyżki
mlekabułka tarta do obtaczania
olej do smażenia1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.2. Farsz:
Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce
masła.
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do
cebuli, dodać
przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić.
Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku (farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś ć nie wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety.3.
Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać
mleko. Gotowe krokiety panierować w
jajku z
mlekiem, a następnie w
bułce tartej. Podsmażyć na złoto.Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny
Sos Cygański od WSP Społem