ßßß
Naleśniki:2 jajka2 szkl mleka1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)2 i 2/3 szkl mąki4 łyżki olejuszczypta cukruduża szczypta soli(lub inny ulubiony, sprawdzony przepis)Farsz:50 dag pieczarek2-3 cebule4 jajka ugotowane na twardo2 łyżki masła1 łyżka oleju + olej do smażenia opanierowanych krokietówsólpieprzPanierka:1 jajko3 łyżki mlekabułka tarta1. Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki.2. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na mieszance masła i oleju.3. Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Całość ostudzić.4. Ugotowane jajka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do wystudzonego farszu. Całość doprawić.5. Wykładać porcje farszu na naleśniki, zawijać w krokiety, panierować i smażyć na złoto.Można podawać solo lub tak jak u mnie z czerwonym barszczykiem.