Wykonanie
Witam po przerwie:) Mało mnie było ostatnio ale dni nam się robią dłuższe więc postaram się znaleźć troszkę czasu na powrót do blogowania. Dziś proponuję pyszne krokiety - bezmięsne ale bardzo syte, idealne na obiad lub gorącą przekąskę.
Naleśniki:2
jajka2 szkl
mleka1,5 szkl
wody (najlepiej gazowanej)2 i 2/3 szkl
mąki4 łyżki
olejuszczypta
cukruduża szczypta
soli(lub inny ulubiony, sprawdzony przepis)Farsz:50 dag
pieczarek2-3
cebule4
jajka ugotowane na twardo2 łyżki
masła1 łyżka
oleju +
olej do smażenia opanierowanych krokietów
sólpieprzPanierka:1
jajko3 łyżki
mlekabułka tarta1. Zrobić ciasto i usmażyć naleśniki.2.
Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na mieszance
masła i
oleju.3.
Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do
cebuli i smażyć aż odparuje
woda z
pieczarek. Całość ostudzić.4. Ugotowane
jajka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do wystudzonego farszu. Całość doprawić.5. Wykładać porcje farszu na naleśniki, zawijać w krokiety, panierować i smażyć na złoto.Można podawać
solo lub tak jak u mnie z czerwonym barszczykiem.