ßßß
Ciasto naleśnikowe:2 szklanki mąki pszennej2 jajka1,5 szklanki mleka0,5 szklanki wody gazowanejSzczypta soliOlej do smażeniaSkładniki na farsz:0,5 kg pieczarek250 g sera żółtegoSól, pieprzPanierka:1 jajko100 g bułki tartejPrzepis:Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej masy. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem.Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy je do startego na grubych oczkach sera. Całość mieszamy i nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy.Zawinięte naleśniki moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy z każdej strony w bułce tartej. Następnie smażymy je na patelni wysmarowanej tłuszczem na złoty kolor.