Wykonanie
Składniki na ok. 10 krokietów
Ciasto naleśnikowe:2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
wody gazowanejSzczypta
soliOlej do smażeniaSkładniki na farsz:0,5 kg
pieczarek250 g
sera żółtegoSól,
pieprzPanierka:1
jajko100 g
bułki tartejPrzepis:
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej masy. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem.
Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach
oleju do momentu aż
woda z
pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku
solą i
pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy je do startego na grubych oczkach
sera. Całość mieszamy i nakładamy na naleśniki, które następnie zawijamy.Zawinięte naleśniki moczymy w rozbełtanym
jajku i obtaczamy z każdej strony w
bułce tartej. Następnie smażymy je na patelni wysmarowanej tłuszczem na złoty kolor.