Wykonanie
Składniki:Ciasto na 2-4 pizze zależy od wielkości.450g.
mąki pszennej200ml.ciepłego
wody30g.świeżych
drożdży2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzuProporcję składników wg.uznania:
Ser żółty tarty
pieczarkituńczyk w oleju ( rozdrobniony lub w kawałkach)
papryka czerwonacebula fioletowa
kukurydza konserwowaketchup pikantny
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z
cukrem.Zalać ciepłą
wodą.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia
drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z
solą i
pieprzem.Na środku
zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z
olejem.Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego
olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.W tym czasie
tuńczyka odsączyć z
oleju ,
paprykę pokroić w paseczki ,
cebulę w krążki,obrane
pieczarki w plastry.Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym
mąka.Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować
ketchupem ,układać resztę składników.
Ser żółty ,
pieczarki ,
tuńczyka ,
paprykę,
cebulę i
kukurydzę.Całość ponownie posypać odrobiną
sera żółtego.Smacznego:)