ßßß
Zapowiedzili się wczoraj znajomi na lampkę wina. Oczywiście przyszli z winem a ja zrobiłam pizze. Dawno się nie widzielśmy, przez ten ciągły brak czasu, ale w końcu się udało. Moja znajoma jest pielęgniarką, więc ciężko nam się zgrać czasowo bo dużo pracuje i często ma dyżury. Spotkanie udało się rewelacyjnie, pizza smakowała, winko także. Posiedzieliśmy, nagadaliśmy się, spędziliśmy miło czas, do następnego spotkania.Przepis wstawiam na prośbę mojej znajomej, która bardzo lubi takie dania a jeszcze nigdy nie robiła swojej domowej pizzy.Zapraszam :-)Składniki:- 270 g mąki pszennej Młyn Kopytowa- 15 g świeżych drożdży- 120 g ciepłej wody- pół łyżeczki soli i cukru- 1 łyżka oliwy- 200 g pieczarek- 1 cebula- 3 łyżeczki ketchupu śliwkowego Kielecki- 100 g wędzonej piersi z kurczaka (lub innej szynki)- pół małej czerwonej papryki- 150 g sera żółtego- sól, pieprz- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy- 1 łyżeczka suszonego oregano- ketchup śliwkowy KieleckiWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone pieczarki i cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Ser żółty ścieramy. Paprykę kroimy w paski. Pierś z kurczaka kroimy w plasterki.Potrzebujemy dużą blaszkę taką z piekarnika, blaszkę należy natłuścić lekko oliwą i rozprowadzić dłońmi ciasto, ponakłuwać widelcem. Smarujemy ketchupem śliwkowym i sypiemy przyprawę do pizzy oraz suszone oregano, układamy pieczarki z cebulą, szynkę, paprykę.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.Kroimy na kawałki. Polewamy ketchupem o smaku śliwkowym.Smacznego :-)
