ßßß
Na specjalne życzenie mojego Syna dzisiaj u nas pizza. Na cienkim spodzie z ulubionymi dodatkami i po raz pierwszy ze szparagami. Nie jadłam ich jeszcze nigdy - uwierzycie :-) ale na pewno nie ostatni, bo bardzo nam smakowały. Ciasto na pizze powstało po kilku próbach, aż w końcu udało mi się zrobić idealne, takie jak lubimy, cienkie i chrupiące :-).My lubimy z pieczarkami, cebulką, szynką, papryką i serem no i ze szparagami. Przepis na ciasto jest na dwie duże blachy z piekarnika, ja robię od razu więcej i mamy obiad od razu na jutro. Jak chcecie zrobić tylko na jeden dzień zróbcie z połowy porcji.Zapraszam na pyszny obiad :-)Składniki:- 550 g mąki pszennej- 30 g świeżych drożdży- 250 g ciepłej wody- 1 łyżeczka soli i cukru- 2 łyżki oliwy- 500 g pieczarek- 3 cebule- mały przecier pomidorowy- 30 dag wędzonej piersi z kurczaka (lub innej szynki)- 1 czerwona papryka- pęczek zielonych szparagów- 30 dag sera żółtego- sól, pieprz- 2 łyżeczki przyprawy do pizzy- 1 łyżka oregano- parę listków świeżego oreganoWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone pieczarki i cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy suszone oregano. Przekładamy do miski. Ser żółty ścieramy. Paprykę kroimy w paski. Pierś z kurczaka kroimy w plasterki. Zielone szparagi gotujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru chwilkę, dosłownie 2-3 minuty, kroimy na kawałki.Potrzebujemy dwie duże blaszki z piekarnika, każdą blaszkę smarujemy oliwą - najlepiej dłońmi. Ciasto dzielimy na pół i wyklejamy nim blaszkę, nakłuwamy widelcem po całości. Smarujemy przecierem pomidorowym i sypiemy przyprawę do pizzy, układamy pieczarki z cebulą, szynkę, paprykę i szparagi, posypujemy listkami świeżego oregano.Wstawiamy najpierw jedną blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut. Po upieczeniu wstawiamy drugą blaszkę - na drugi dzień wystarczy ją tylko podgrzać i mamy obiad gotowy.Kroimy na kawałki i polewamy ketchupem :-)Smacznego :-)



