Wykonanie
Składniki:Ciasto na 4 pizze o średnicy ok 29 cm.700 g
mąki pszennej50 g. świeżych
drożdży300 ml. ciepłej ( nie gorącej)
wody2 łyżki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru1 łyżka
soliProporcję dodatków wg. uznania:tarty
ser żółtypikantne
salamipieczarkicebulakukurydzasos:śmietana18%siekany , śwież
koperek ( dużo)
sól ,
pieprzPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem
cukru-odstawiamy do wypłynięcia na wierzch.
Mąkę łączymy z
olejem ,
proszkiem do pieczenia oraz
solą . Wlewamy gotowy zaczyn z
drożdży. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( przy wyrabianiu ciasta możemy sobie pomóc sposobem smarowania rąk
olejem) Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem no ok godz do podwojenia objętości.Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie chwilkę. Bierzemy 1/4 ciasta . rozwałkowujemy cienki placek na stolnicy obsypanej
mąką. Wykładamy nim blaszkę do pieczenia pizzy , wystające boki delikatnie zawijamy i przyciskamy do środka. Składniki na sos mieszamy razem , smarujemy pizzę.Placem obsypujemy obficie
serem żółtym.
Pieczarki obieramy , myjemy , kroimy w plastry.
cebulę w kostkę /piórka Układamy
salami,
pieczarki ,
cebulę oraz
kukurydzę. Całość posypujemy odrobiną
sera żółtegoPieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 30/35 min z termoobiegiem grzanie góra-dół.Smacznego