Wykonanie
...
serem i
pieczarkami - pycha! A do tego
sos czosnkowy i przekąska na imprezę gotowa. U mnie tym razem jako główne danie obiadowe. Do przygotowania ciasta na bułeczki wykorzystałam przepis na pizzę, który można znaleźć tutaj . Jest to mój niezawodny, sprawdzony przepis, z którego korzystam zawsze przygotowując pizze lub właśnie te bułeczki.Na ciasto:
-3 szkl.
mąki pszennej-5 dag
drożdży-3 łyżki
oleju lub
oliwy-1 szklanka
wody- szczypta
soli i
cukruNadzienie:- 500 g
pieczarek- 1 duża
cebula-
ser żółty- pół puszki
kukurydzy-
przyprawy1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, jeśli jest taka potrzeba dodajemy odrobinę
mąki bądź
wody. Odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia, ale nie musimy tego robić. W tym czasie zabieramy się za nadzienie.2.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone
pieczarki. Dusimy chwilę pod przykryciem, następnie wrzucamy
kukurydzę i przyprawiamy (
sól,
pieprz,
oregano,
papryka słodka). Smażymy jeszcze przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm (można zrobić grubsze, ja wolę cieńsze bułeczki z dużą ilością nadzienia) kroimy na kwadraty, na każdym układamy
pieczarki i
starty ser. Zlepiamy
rogami do środka, tworząc coś w stylu koperty.Układamy na blaszce posmarowanej
olejem i pieczemy około 15, 20 minut w temp. 200 stopni.