Wykonanie
Dawno mnie nie było… i trochę odwykłam od pisania… w dodatku „złapałam lenia”… a może to on mnie złapał –
suma sumarum nie mam weny twórczej i ostatnio w mojej kuchni panuje kulinarna prostotaSkładniki:
ryż ugotowany – 100 g
tuńczyk, kawałki w
oleju – 1 puszka,
cebula biała – 1 szt,
kukurydza z puszki – ½ puszki,
ogórek wężowy – ½ szt (jak jest mały to cały)
koperek świeży – ½ pęczka,
majonez – 2 łyżki,
sól oraz
pieprz mielony do smaku.Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odcedzić
kukurydzę. Posiekać
koperek.
Ogórka oskrobać i pokroić również w kostkę. Ugotowany
ryż (u mnie resztki z dnia poprzedniego) wymieszać razem z
tuńczykiem – dodać całą zawartość puszki razem z
olejem. Następnie dołożyć pozostałe składniki –
ogórka,
cebule,
kukurydzę,
majonez i posiekany
koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na pół godziny. Prosta i smaczna
sałatka „na lenia”