ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem i świeżym ogórkiem

Sałatka z tuńczykiem i świeżym ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Dawno mnie nie było… i trochę odwykłam od pisania… w dodatku „złapałam lenia”… a może to on mnie złapał – suma sumarum nie mam weny twórczej i ostatnio w mojej kuchni panuje kulinarna prostota
Składniki:
ryż ugotowany – 100 g
tuńczyk, kawałki w oleju – 1 puszka,
cebula biała – 1 szt,
kukurydza z puszki – ½ puszki,
ogórek wężowy – ½ szt (jak jest mały to cały)
koperek świeży – ½ pęczka,
majonez – 2 łyżki,
sól oraz pieprz mielony do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odcedzić kukurydzę. Posiekać koperek. Ogórka oskrobać i pokroić również w kostkę. Ugotowany ryż (u mnie resztki z dnia poprzedniego) wymieszać razem z tuńczykiem – dodać całą zawartość puszki razem z olejem. Następnie dołożyć pozostałe składniki – ogórka, cebule, kukurydzę, majonez i posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na pół godziny. Prosta i smaczna sałatka „na lenia”
Źródło:http://galantyna.pl/2014/06/salatka-z-tunczykiem-i-swiezym-ogorkiem