ßßß Cookit - przepis na Wytrawne pieczone pierogi

Wytrawne pieczone pierogi

nazwa

Wykonanie

3 grudnia 2014
Składniki:
( Na ok.20 sztuk średniej wielkości pierogów)
Ciasto:
300g. mąki pszennej
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
Zaczyn:
1/2 szklanki ciepłego mleka
10g.świeżych drożdży
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
300g. szynki wiejskiej
300g. sera żółtego
200g. kukurydzy( jedna puszka)
2 cebule
2 łyżki musztardy chrzanowej
1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
Dodatkowo:
ketchup pikantny lub łagodny
jedno roztrzepane jajko
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Zaczyn: Składniki za zaczyn połączyć razem mieszając aż drożdże się rozpuszczą.
Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
Ciasto: Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej.
Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.
Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
Nadzienie: W między czasie szynkę , ser i cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę , musztardę oraz przyprawy.
Wymieszać wszystkie składniki razem.
Stolnicę oprószyć mąką.
Z gotowego ciasta odrywać po kawałku , rozwałkować cienkie placki z których wycinać kółka kuflem lub przyrządem do zlepiania pierogów.
Każdy kawałek ciasta polać ketchupem oraz położyć obfitą ilość farszu ( ok 2 czubatych łyżek) Zlepić dokładnie brzegi pieroga.
Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem oraz posypać suszonymi pomidorami.
Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podawać same , z sosem czosnkowym do maczania lub jako dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki ze świeżych warzyw.
Smacznego
Post navigation
← Smaczny , syty i zdrowy obiad w niedługim czasie.
Kruche , delikatne ciasteczka o maślanym smaku ze słodkim akcentem które oddaje piwo.Ciasto w smaku przypomina francuskie , jest bardzo lekkie. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/pierogi-z-ciasta-pizzowego-z-wytrawnym-farszem-nowy-pomysl-na-podanie-przekaski-podczas-spotkan-ze-znajomymi-wygladaja-i-smakuja-swietnie-polecam-podac-je-jako-dodatek-do-barszczu-czerwonego-smaku