Wykonanie
3 grudnia 2014Składniki:( Na ok.20 sztuk średniej wielkości pierogów)Ciasto:300g.
mąki pszennej5 łyżek
oleju1 łyżeczka
soli i
pieprzu1 łyżka suszonej
bazyliiZaczyn:1/2 szklanki ciepłego
mleka10g.świeżych
drożdży1 łyżka
maki pszennej1 łyżeczka
cukruNadzienie:300g.
szynki wiejskiej300g.
sera żółtego200g.
kukurydzy( jedna puszka)2
cebule2 łyżki
musztardy chrzanowej1/2 łyżeczki słodkiej i
ostrej paprykiDodatkowo:
ketchup pikantny lub łagodnyjedno roztrzepane
jajkosuszone pomidory z
czosnkiem i
bazyliąPrzygotowanie:Zaczyn: Składniki za zaczyn połączyć razem mieszając aż
drożdże się rozpuszczą.Odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia.Ciasto:
Mąkę przesypać do miski , dodać
przyprawy oraz
olej.Wlać wyrośnięte
drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.Nadzienie: W
między czasie
szynkę ,
ser i
cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy
kukurydzę ,
musztardę oraz
przyprawy.Wymieszać wszystkie składniki razem.Stolnicę oprószyć
mąką.Z gotowego ciasta odrywać po kawałku , rozwałkować cienkie placki z których wycinać kółka kuflem lub przyrządem do zlepiania pierogów.Każdy kawałek ciasta polać
ketchupem oraz położyć obfitą ilość farszu ( ok 2 czubatych łyżek) Zlepić dokładnie brzegi pieroga.Wierzch każdego pieroga posmarować
jajkiem oraz posypać
suszonymi pomidorami.Piec 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.Podawać same , z
sosem czosnkowym do maczania lub jako dodatek do barszczu czerwonego czy sałatki ze świeżych warzyw.SmacznegoPost navigation← Smaczny , syty i zdrowy obiad w niedługim czasie.Kruche , delikatne
ciasteczka o maślanym smaku ze słodkim akcentem które oddaje
piwo.Ciasto w smaku przypomina francuskie , jest bardzo lekkie. →