Wykonanie
Składniki na ciasto (8 dużych porcji):1 kg
mąki pszennej2.5 łyżeczki
soli50 g
drożdży3 łyżki
oliwy z oliwek2 szklanki letniego
mleka1 łyżeczka
cukruSkładniki na nadzienie:około 1 kg
pieczarek5 dużych
cebul0.5 kg
kiełbasy1 puszka
kukurydzy50 dag
żółtego serasólpieprzoliwa z oliwek lub
olej do smażenia
Sos pomidorowy (smaruję nim ciasto przed nałożeniem farszu):5 ząbków
czosnkukeczup łagodny
koncentrat pomidorowysólpieprzDodatkowo:1
jajkoCalzone z
pieczarkami i
kiełbasą - sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać
sól dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zrobić dołek, pokruszyć
drożdże, posypać
cukrem,
drożdże rozetrzeć łyżką z odrobiną
mąki. Podgrzać lekko
mleko i wlać do
mąki, dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto dokładnie rękoma. Dodać
oliwę z oliwek, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przykryć czystą ściereczką lnianą i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Kukurydzę odsączyć.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Cebulę i
kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie
oliwy z oliwek.
Pieczarki pokroić również w kostkę, wrzucić na patelnię z odrobiną
wody, gotować do momentu, aż
woda się wygotuje, na koniec doprawić
solą i
pieprzem.Przygotować
sos pomidorowy.
Keczup połączyć z
koncentratem pomidorowym, dodać starty
czosnek, doprawić
solą i
pieprzem.Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na koło o średnicy mniej więcej 25 cm. Każdy kawałek ciasta posmarować
sosem pomidorowym a na połowę każdego koła nałożyć nadzienie:
kiełbasę,
cebulę i
pieczarki, dokładnie tak jak się to robi z pierogami. Trzeba pamiętać, żeby zostawić około 1 cm odstępu od brzegu ciasta.Górę nadzienia posypać
startym serem. Brzegi zgiąć w połowie, uformować pieroga, można pomóc sobie widelcem i przy jego pomocy połączyć brzegi ciasta.Pizzę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Kurczak z
pieczarkami i
boczkiem