Wykonanie
Po długiej przerwie zaproponuje Wam pyszną domową pizzę na średniej grubości cieście:)To chyba najlepsza domowa pizza jaką
jadłam i dlatego polecam wszystkim.Kilka zmian w proporcjach i pyszny efekt :)Polecam :)SKŁADNIKI:CIASTO:42 g świeżych
drożdży300 g
mąki pszennej + 3 łyżki
mąki pszennej (do rozczynu)1/4 łyżeczki
cukru0,5 łyżeczki
soli1/4 szklanki
mleka2 łyżeczki
oliwy z oliwekSOS POMIDOROWY:4 duże
pomidorysólpieprzziarenka smaku+ ulubione składniki do pizzy(np:
szynka,
żółty ser,
pieczarki,
kukurydza,
kiełbasa,
pomidorki koktajlowe)WYKONANIE:1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć
drożdże i połączyć dokładnie z
mlekiem (letnie). Dodać 3 łyżki
mąki pszennej,
sól oraz
cukier. Pozostawić pod przykryciem (w ciepłym miejscu) na około 15 minut.2. Do miski przesiać resztę
mąki, dodać
oliwę z oliwek. Po 15 minutach rozczyn dodać do
mąki i wyrobić delikatne ciasto.3. Po wyrobieniu ciasta, pozostawić go w misce pod przykryciem na 15 minut.4. Dużą blaszkę wysmarować
olejem.5. Przygotować
sos pomidorowy. Sparzyć
pomidory, przełożyć je do rondla - zagotować. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić.6. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy (posypać
mąką) i przełożyć na formę.7. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.8. Przełożyć
sos pomidorowy na ciasto, a następnie ułożyć ulubione składniki na ciasto.9. Do nagrzanego piekarnika włożyć pizzę na 20 minut.Życzę smacznego :)