ßßß
Składniki:Na ciasto:mleko - 2 szklankimąka pszenna - 1,5 szklankijajko - 1 sztukasól - szczyptaolej lub oliwa do smażenia - *6 łyżeczek*jedna łyżeczka na jednego naleśnikaNadzienie:pieczarki - 300 gramcebula - 2 sztukiżółty ser (starty) - szklankasól ,pieprz - do smakuolej lub oliwa - 1 łyżka
Wykonanie:Na początku pieczarki odczyszczamy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki, solimy aby puściły soki, gdy płyn nam odparuje dodajemy cebule. Przyprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solimy. Mleko mieszamy w misce z jajkiem, dodajemy ciągle mieszając mąkę, dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na chwilę aby ciasto odpoczęło. Po pięciu minutach smażymy naleśniki. Łyżeczkę oleju rozsmarowuje na patelni silikonowym pędzelkiem i smażę naleśniki. Na usmażone naleśniki rozprowadzamy farsz z pieczarek i obsypujemy pieczarki startym serem. Zawijamy naleśniki. Teraz naleśniki możemy podpiec chwilę na suchej patelni, aby ser się rozpuścił, lub dać naleśniki do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekać 10 minut. Smacznego:)