Wykonanie
Amatorów naleśników na słodko nie brakuje.Co powiecie na wariacje w wersji, nazwijmy ją na ostro?
Składniki:Na ciasto:
mleko - 2 szklanki
mąka pszenna - 1,5 szklanki
jajko - 1 sztuka
sól - szczypta
olej lub
oliwa do smażenia - *6 łyżeczek*jedna łyżeczka na jednego naleśnikaNadzienie:
pieczarki - 300 gram
cebula - 2 sztuki
żółty ser (starty) - szklanka
sól ,
pieprz - do smaku
olej lub
oliwa - 1 łyżka
Wykonanie:Na początku
pieczarki odczyszczamy, kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy łyżkę
oleju, wrzucamy
pieczarki, solimy aby puściły
soki, gdy płyn nam odparuje dodajemy
cebule. Przyprawiamy
pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solimy.
Mleko mieszamy w misce z
jajkiem, dodajemy ciągle mieszając
mąkę, dodajemy szczyptę
soli. Odstawiamy na chwilę aby ciasto odpoczęło. Po pięciu minutach smażymy naleśniki. Łyżeczkę
oleju rozsmarowuje na patelni silikonowym pędzelkiem i smażę naleśniki. Na usmażone naleśniki rozprowadzamy farsz z
pieczarek i obsypujemy
pieczarki startym serem. Zawijamy naleśniki. Teraz naleśniki możemy podpiec chwilę na suchej patelni, aby
ser się rozpuścił, lub dać naleśniki do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekać 10 minut. Smacznego:)