Wykonanie
Pesto to mistrzostwo świata – można je zrobić niemal ze wszystkiego, pasuje niemal do wszystkiego i smakuje niemal każdemu. Grunt to
mieć jakieś warzywa,
zioła, twardy i wyrazisty w smaku
ser oraz pestki i
orzechy. I koniecznie dobrej jakości
oliwę albo
olej tłoczony na zimno.Ostatnio, na warsztatach z kuchni wegańskiej,
jadłam pesto z
czerwonej kapusty. Jeszcze do tego smaku nie dojrzałam, ale nie dziwię się, że może zachwycać, bo kolor miało przepiękny.Moje pesto z pieczonej
papryki nie jest tak zjawiskowe jak tamto, ale bardzo smaczne. Panna Grymaśna nie chciała, co prawda, zjeść
makaronu wymieszanego z pesto, bo wolała czysty (grr…), ale na kolację zjadła z nim kanapeczkę, kiedy jej powiedziałam, że to
keczup. Ha!PS W tym pesto jest dodatek
tabasco – wlałam go niewiele, był wyczuwalny, ale nie palił gardła żywym płomieniem. Każdy sobie doprawia pesto wg swojego smaku. Jeśli częstuje nim dzieci, to dość oszczędnie.
Składniki :2
czerwone papryki paprykipół doniczki
bazylii75 g
orzechów włoskich50 g
sera grana padano albo dziugasa
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
przyprawy: 1 ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
tabasco (opcjonalnie),
ocet balsamicznyPapryki umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i ułóż rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25-30 min. Kiedy brzegi lekko sczernieją, wyjmij je i przykryj folią. Z zaparowanych
papryk łatwiej zdejmiesz skórkę.Gdy
papryki ostygną, do jakiegoś naczynia zlej sok z pieczenia (może się przydać) i obierz je ze skórki, następnie podziel na mniejsze kawałki.
Bazylię opłucz i osusz.
Orzechy upraż na suchej patelni.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.Do kielicha blendera (albo innego urządzenia rozdrabniającego) włóż kawałki
papryki,
bazylię,
orzechy,
ser, posiekany albo przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz wlej ze 2 łyżki
oliwy. Zmiksuj na gładką pastę. Jeśli będzie gęsta, to dolej sok z pieczonej
papryki.Dopraw do smaku
solą,
pieprzem,
octem balsamicznym i
tabasco.
Related PostsGenueńskie pesto z
bazylii (alla genovese)Pesto rosso – czerwone pesto z
suszonych pomidorówRoladki
z piersi kurczaka z
cukinią i
marchewkąBakłażany zapiekane w
pomidorowym sosie z
bazylią i
mozzarelląNadziewane
papryki po hiszpańsku