ßßß
 
            
         Składniki :2 czerwone papryki paprykipół doniczki bazylii75 g orzechów włoskich50 g sera grana padano albo dziugasaoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniaprzyprawy: 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, tabasco (opcjonalnie), ocet balsamicznyPapryki umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i ułóż rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25-30 min. Kiedy brzegi lekko sczernieją, wyjmij je i przykryj folią. Z zaparowanych papryk łatwiej zdejmiesz skórkę.Gdy papryki ostygną, do jakiegoś naczynia zlej sok z pieczenia (może się przydać) i obierz je ze skórki, następnie podziel na mniejsze kawałki.Bazylię opłucz i osusz.Orzechy upraż na suchej patelni.Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.Do kielicha blendera (albo innego urządzenia rozdrabniającego) włóż kawałki papryki, bazylię, orzechy, ser, posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlej ze 2 łyżki oliwy. Zmiksuj na gładką pastę. Jeśli będzie gęsta, to dolej sok z pieczonej papryki.Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i tabasco.
Składniki :2 czerwone papryki paprykipół doniczki bazylii75 g orzechów włoskich50 g sera grana padano albo dziugasaoliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniaprzyprawy: 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, tabasco (opcjonalnie), ocet balsamicznyPapryki umyj, przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych i ułóż rozcięciami ku górze w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 25-30 min. Kiedy brzegi lekko sczernieją, wyjmij je i przykryj folią. Z zaparowanych papryk łatwiej zdejmiesz skórkę.Gdy papryki ostygną, do jakiegoś naczynia zlej sok z pieczenia (może się przydać) i obierz je ze skórki, następnie podziel na mniejsze kawałki.Bazylię opłucz i osusz.Orzechy upraż na suchej patelni.Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.Do kielicha blendera (albo innego urządzenia rozdrabniającego) włóż kawałki papryki, bazylię, orzechy, ser, posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlej ze 2 łyżki oliwy. Zmiksuj na gładką pastę. Jeśli będzie gęsta, to dolej sok z pieczonej papryki.Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i tabasco.
 Related PostsGenueńskie pesto z bazylii (alla genovese)Pesto rosso – czerwone pesto z suszonych pomidorówRoladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewkąBakłażany zapiekane w pomidorowym sosie z bazylią i mozzarelląNadziewane papryki po hiszpańsku
Related PostsGenueńskie pesto z bazylii (alla genovese)Pesto rosso – czerwone pesto z suszonych pomidorówRoladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewkąBakłażany zapiekane w pomidorowym sosie z bazylią i mozzarelląNadziewane papryki po hiszpańsku