ßßß
Składniki (4 porcje):4 papryki (np. 2 czerwone i 2 żółte)4 spore ząbki czosnku120-150 g pszennego chleba na zakwasie2-3 łyżki oliwy z oliwek + do wysmarowania naczynia16-24 pomidorki cherryprzyprawy: 4 bujne gałązki świeżego tymianku, ½ papryczki chili, 2 łyżki octu balsamicznego, sól morska, cukier, natka pietruszkiRozgrzej piekarnik do 220ºC.Pomidorki opłucz pod bieżącą wodą. Papryki umyj i przekrój wzdłuż na pół, następnie wyjmij gniazda nasienne.Chleb pokrój w kostkę o wymiarach 1,5 cm x 1,5 cm. Czosnek obierz i pokrój na cieniutkie plasterki, tymianek posiekaj albo oderwij z niego same listki.Chleb, tymianek i czosnek przełóż do miski, polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj, dopraw solą do smaku.Z papryczki chili usuń nasionka i drobno posiekaj.Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i poukładaj w nim wydrążone papryki rozcięciami ku górze. Każdą skrop octem balsamicznym, przypraw szczyptą cukru i soli i posyp posiekaną chili, następnie włóż kawałki chleba i po 2-3 pomidorki (w całości).Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut (jeśli pieczesz, tak jak ja, w garnku rzymskim, to wstaw go do zimnego piekarnika i od momentu, aż się nagrzeje piecz przez 20 minut). Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20-30 minut.Przed podaniem posyp natką pietruszki i serwuj z dodatkiem pieczywa, którym można wybierać powstały w trakcie pieczenia sos.

Related PostsPieczony boczek z oreganoBakłażany zapiekane w pomidorowym sosie z bazylią i mozzarelląPapryka faszerowana kuskusemFasola po włosku i współczesna rodzina po polskuPesto z pieczonej papryki