Wykonanie
Wieczorami nadrabiamy z
Małżem filmowe zaległości i przez 2-3 dni pod rząd oglądamy jeden film. Nie, nie oglądamy go trzy
razy. Oglądamy go na raty, bo gdzieś w połowie się zagadamy albo boleśnie ząbkująca Panna Grymaśna poczyni bardzo skuteczny sabotaż, albo któreś z nas przyśnie i trzeba przełożyć projekcję na następny dzień.Ostatnio padło na kryminalną komedię „The family” z Robertem De Niro i Michelle Pfeiffer. Jednym z nawiązań do „Rodziny Soprano” był wątek kulinarny. Szczególnie urzekły mnie pieczone
papryki z dużą ilością
czosnku. Takie proste danie:
papryka,
czosnek i dobrej jakości
oliwa. Prosto z piekarnika, soczyste, pełne smaków i podane ze świeżym
pieczywem.W najnowszym numerze polskiej edycji magazynu „GoodFood” w oczy rzucił mi się przepis na nadziewane
papryki po hiszpańsku. Ponownie uruchomiły mi się ślinianki i nie mogłam się dłużej opierać, tym bardziej, że letnie warunki domagają się lżejszych posiłków. Zmodyfikowałam gazetową recepturę, bo zrobiłam to danie w wersji wegetariańskiej i użyłam
chleba na zakwasie z domowego wypieku, a także doprawiłam je nieco inaczej. Słodko-kwaśna, pieczona
papryka, aromatyczny
czosnek i
tymianek, soczyste
pomidorki i chrupiący, przypieczony
chleb, który łączy w sobie te wszystkie smaki. Jedzenie to taka przyjemność!Z podanej ilości składników wychodzą 4 obiadowe porcje albo 8 małych, służących za przekąskę.
Składniki (4 porcje):4
papryki (np. 2 czerwone i 2 żółte)4 spore ząbki
czosnku120-150 g
pszennego chleba na zakwasie2-3 łyżki
oliwy z oliwek + do wysmarowania naczynia16-24
pomidorki cherry
przyprawy: 4 bujne gałązki świeżego
tymianku, ½
papryczki chili, 2 łyżki
octu balsamicznego,
sól morska,
cukier,
natka pietruszkiRozgrzej piekarnik do 220ºC.
Pomidorki opłucz pod bieżącą
wodą.
Papryki umyj i przekrój wzdłuż na pół, następnie wyjmij gniazda nasienne.
Chleb pokrój w kostkę o wymiarach 1,5 cm x 1,5 cm.
Czosnek obierz i pokrój na cieniutkie plasterki,
tymianek posiekaj albo oderwij z niego same listki.
Chleb,
tymianek i
czosnek przełóż do miski, polej 2-3 łyżkami
oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj, dopraw
solą do smaku.Z
papryczki chili usuń nasionka i drobno posiekaj.Naczynie żaroodporne nasmaruj
olejem i poukładaj w nim wydrążone
papryki rozcięciami ku górze. Każdą
skrop octem balsamicznym, przypraw szczyptą
cukru i
soli i posyp posiekaną
chili, następnie włóż kawałki
chleba i po 2-3
pomidorki (w całości).Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut (jeśli pieczesz, tak jak ja, w garnku rzymskim, to wstaw go do zimnego piekarnika i od momentu, aż się nagrzeje piecz przez 20 minut). Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiekaj jeszcze przez 20-30 minut.Przed podaniem posyp
natką pietruszki i serwuj z dodatkiem
pieczywa, którym można wybierać powstały w trakcie pieczenia sos.
Related PostsPieczony
boczek z
oreganoBakłażany zapiekane w
pomidorowym sosie z
bazylią i
mozzarelląPapryka faszerowana
kuskusemFasola po włosku i współczesna rodzina po polskuPesto z pieczonej
papryki