Wykonanie
Jestem wielką fanką Dziugasa, czyli twardego litewskiego
sera, który spokojnie może konkurować z włoskim
Parmezanem czy z
Grana Padano. Bez problemu można go dostać w większych sklepach, więc popadłam w uzależnienie i kupuję go wciąż i wciąż, nawet nie wpisuję go na listę zakupową – ciągnie mnie do niego jak Rockfora, mysz z kreskówki (kto jeszcze pamięta „Brygadę RR”?).Jeśli nie mam kawałka w lodówce, wpadam w lekką panikę i gdy trzeba przygotować jakiś obiad na szybko, czuję się, jakby ktoś urwał mi rękę. Bez niego jestem niepełnosprawna kulinarnie. Używam go do zapiekanek, wrzucam do pesto,
makaronów na szybko, zup… Podjadam go wieczorami, celebrując chwile ciszy.W tym przepisie Dziugas bardzo dobrze wiąże masę na pulpeciki i nadaje im ciekawego posmaku.
Mięsne kuleczki gotuje się w sosie, dzięki temu, mimo dodatku
wody, jest on gęsty, zawiesisty i pełen smaku. Trzeba tylko pamiętać, żeby użyć w miarę szerokiego garnka, tak żeby wszystkie pulpeciki zmieściły się w nim na raz i bez mieszania, bo na początku są delikatne i mogą się rozpaść.
Mięso można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a kuleczki utoczyć tuż przed wrzuceniem do garnka. W ten sposób w pół godziny można zrobić sycący obiad dla całej rodziny.
Składniki (4-6 porcji):500 g
mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)1 duże
jajko50 g startego na drobnej tarce Dziugasa (2 łyżki)3 łyżki
kaszy mannyprzyprawy: 1 spory ząbek
czosnku, 1 łyżeczka
majeranku, świeżo mielony
czarny pieprz,
sólsos pomidorowy:1 spora
cebula2-3 ząbki
czosnku2-3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego700 ml passaty pomidorowej (1 butelka)300 ml
wody50 ml
śmietany kremówkiprzyprawy:
cukier trzcinowy,
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz, suszone lub świeże
oreganododatkowo:400-600 g
makaronu (u mnie cesarecce)świeżo starty Dziugas do podaniaNajpierw przygotuj pulpeciki: w misce wymieszaj wszystkie składniki –
mięso,
jajko,
starty ser,
kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz łyżeczkę suszonego
majeranku,
sól i
pieprz do smaku. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce, żeby
kasza manna wchłonęła wilgoć i masa stężała.W międzyczasie zacznij robić sos: posiekaj
cebulę i
czosnek, w sporym, najlepiej szerokim garnku rozgrzej
olej lub
oliwę. Zeszklij
cebulę i
czosnek, następnie wlej passatę i
wodę. Wsyp
oregano, dopraw szczyptą
cukru,
solą i
pieprzem. Doprowadź do wrzenia.Kiedy sos będzie się gotował, mokrymi rękami z
mięsnej masy uformuj pulpeciki wielkości
orzecha laskowego. Gdy utoczysz już wszystkie kuleczki, ostrożnie wrzucaj je po jednej do
sosu pomidorowego. Nie mieszaj, żeby się nie rozpadły. Gotuj przez 15-20 minut, następnie wlej kremówkę, ponownie zagotuj i dopraw do smaku, jeśli trzeba.Podawaj z dowolnym
makaronem, którego kształt pozwala na wchłonięcie dużej ilości sosu (np. świderki czy pappardelle) oraz oprósz świeżo
startym serem.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPieczony
boczek z
oreganoZupa zbójecka
Bakłażany zapiekane w
pomidorowym sosie z
bazylią i
mozzarelląWołowe
curry z
dynią