ßßß
Składniki (ciasto):250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1 jajkoduża szczypta solimasło do wysmarowania formyfarsz:1 pęczek zielonych szparagów150 g wędzonego boczku3 duże jaja100 g cheddara200 g śmietany kremówki 30-36%100 g kwaśnej śmietany 22%świeżo zmielony czarny pieprzMąkę przesiej z solą. Masło posiekaj i dodaj je do mąki, wbij jajko i szybko zagnieć całość do połączenia się składników. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Utwórz równe, dość wysokie brzegi i równomiernie ponakłuwaj wierzch widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Zajmij się farszem:Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki (możesz je zachować i dodać do bulionu warzywnego).Boczek pokrój na cienkie plasterki, następnie w kostkę. Podsmaż na suchej patelni, aby wytopić tłuszczyk.W naczyniu odpowiedniej wielkości wymieszaj obie śmietany z jajkami oraz świeżo zmielonym pieprzem (ilość wg uznania). Dodaj starty na tarce o niewielkich otworach ser. Zamieszaj.Na podpieczonym spodzie ułóż szparagi, posyp boczkiem i wylej masę śmietanowo-jajeczną.Piecz do zrumienienia przez około 40 minut w 180°C.
Related PostsTarta „amonit” ze szpinakiem, fetą i ricottąBiałe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskimSzpinakowe muffiny z oliwkami i pomidorkami koktajlowymiZielone naleśnikiZupa krem z mniszka lekarskiego