Wykonanie
Sezon
szparagowy w pełni. Wczoraj z samego rana razem z moją Trzódką wybraliśmy się na pieszą wyprawę po
szparagi do dość oddalonego warzywniaka. Najlepiej kupować je jak najwcześniej, bo niestety często są one przez sprzedawców niewłaściwie przechowywane – w moim wypadku pęczki po prostu stały sobie na ladzie bez kontaktu z
wodą. Gdybym przyszła po południu, nie kupiłabym ich już, bo byłyby zwiędnięte i niesmaczne. Przed transakcją sprawdźcie, czy są dobre – wystarczy potrzeć je o siebie. Jeśli będą skrzypieć, to znaczy, że są świeże i soczyste. Główki powinny być też ściśle zamknięte. Można też złamać łodygę – jeśli tryśnie
sokiem, to też dobrze. Ale o takich manewrach przy sprzedawcy możemy pomarzyć.
Zielonych szparagów przeważnie nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki. Można jeść je gotowane tradycyjnie lub na parze, grillowane czy pieczone, samodzielnie albo w formie dodatku do innych dań. Pyszne są nawet na surowo – troszkę przypominają w smaku
zielony groszek.Łup z wyprawy szparagowej trafił do quiche, który jest wariacją na temat placka lotaryńskiego (quiche lorraine).
Szparagów nie trzeba podgotowywać, bo dochodzą w trakcie pieczenia. Do swojego placka nie dodawałam dodatkowej
soli, bo zarówno
ser, jak i
boczek były wystarczająco słone. Placek jest doskonały i na ciepło, i na zimno.
Składniki (ciasto):250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła1
jajkoduża szczypta
solimasło do wysmarowania formyfarsz:1 pęczek
zielonych szparagów150 g
wędzonego boczku3 duże
jaja100 g
cheddara200 g
śmietany kremówki 30-36%100 g kwaśnej
śmietany 22%świeżo zmielony
czarny pieprzMąkę przesiej z
solą.
Masło posiekaj i dodaj je do
mąki, wbij
jajko i szybko zagnieć całość do połączenia się składników. Uformuj kulę,
owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.Formę do pieczenia wysmaruj
masłem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Utwórz równe, dość wysokie brzegi i równomiernie ponakłuwaj wierzch widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż np.
fasolą. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Zajmij się farszem:
Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki (możesz je zachować i dodać do
bulionu warzywnego).
Boczek pokrój na cienkie plasterki, następnie w kostkę. Podsmaż na suchej patelni, aby wytopić tłuszczyk.W naczyniu odpowiedniej wielkości wymieszaj obie
śmietany z
jajkami oraz świeżo zmielonym
pieprzem (ilość wg uznania). Dodaj starty na tarce o niewielkich otworach
ser. Zamieszaj.Na podpieczonym spodzie ułóż
szparagi, posyp
boczkiem i wylej masę
śmietanowo-jajeczną.Piecz do zrumienienia przez około 40 minut w 180°C.
Related Posts
Tarta „amonit” ze
szpinakiem,
fetą i
ricottąBiałe
szparagi z
jajkiem w koszulce i
sosem holenderskimSzpinakowe muffiny z
oliwkami i
pomidorkami koktajlowymiZielone naleśnikiZupa krem z mniszka lekarskiego