ßßß Cookit - przepis na Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem

Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy w pełni. Wczoraj z samego rana razem z moją Trzódką wybraliśmy się na pieszą wyprawę po szparagi do dość oddalonego warzywniaka. Najlepiej kupować je jak najwcześniej, bo niestety często są one przez sprzedawców niewłaściwie przechowywane – w moim wypadku pęczki po prostu stały sobie na ladzie bez kontaktu z wodą. Gdybym przyszła po południu, nie kupiłabym ich już, bo byłyby zwiędnięte i niesmaczne. Przed transakcją sprawdźcie, czy są dobre – wystarczy potrzeć je o siebie. Jeśli będą skrzypieć, to znaczy, że są świeże i soczyste. Główki powinny być też ściśle zamknięte. Można też złamać łodygę – jeśli tryśnie sokiem, to też dobrze. Ale o takich manewrach przy sprzedawcy możemy pomarzyć.
Zielonych szparagów przeważnie nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki. Można jeść je gotowane tradycyjnie lub na parze, grillowane czy pieczone, samodzielnie albo w formie dodatku do innych dań. Pyszne są nawet na surowo – troszkę przypominają w smaku zielony groszek.
Łup z wyprawy szparagowej trafił do quiche, który jest wariacją na temat placka lotaryńskiego (quiche lorraine). Szparagów nie trzeba podgotowywać, bo dochodzą w trakcie pieczenia. Do swojego placka nie dodawałam dodatkowej soli, bo zarówno ser, jak i boczek były wystarczająco słone. Placek jest doskonały i na ciepło, i na zimno.
Składniki (ciasto):
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 jajko
duża szczypta soli
masło do wysmarowania formy
farsz:
1 pęczek zielonych szparagów
150 g wędzonego boczku
3 duże jaja
100 g cheddara
200 g śmietany kremówki 30-36%
100 g kwaśnej śmietany 22%
świeżo zmielony czarny pieprz
Mąkę przesiej z solą. Masło posiekaj i dodaj je do mąki, wbij jajko i szybko zagnieć całość do połączenia się składników. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Utwórz równe, dość wysokie brzegi i równomiernie ponakłuwaj wierzch widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Zajmij się farszem:
Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki (możesz je zachować i dodać do bulionu warzywnego).
Boczek pokrój na cienkie plasterki, następnie w kostkę. Podsmaż na suchej patelni, aby wytopić tłuszczyk.
W naczyniu odpowiedniej wielkości wymieszaj obie śmietany z jajkami oraz świeżo zmielonym pieprzem (ilość wg uznania). Dodaj starty na tarce o niewielkich otworach ser. Zamieszaj.
Na podpieczonym spodzie ułóż szparagi, posyp boczkiem i wylej masę śmietanowo-jajeczną.
Piecz do zrumienienia przez około 40 minut w 180°C.
Related Posts
Tarta „amonit” ze szpinakiem, fetą i ricottą
Białe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Szpinakowe muffiny z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
Zielone naleśniki
Zupa krem z mniszka lekarskiego
Źródło:http://agatagotuje.pl/quiche-z-zielonymi-szparagami-i-boczkiem