Wykonanie
Delikatne,
zielone szparagi, chrupiący
młody groszek oraz aromatyczne kluski z
ricotty i liści
szpinaku. Bardzo delikatna, zielona przekąska, której moc możecie regulować dodatkiem
ziół oraz
sosem holenderskim.My polecamy dodać do sosu kilka kropli soku z
pomarańczy, lub też posypać
sałatkę odrobiną startej
skórki z cytryny lub
limonki i podać przekąskę z lekkim,
białym winem z
owocową nutąSkładniki na 2 porcje:1 pęczek
zielonych szparagów100 g
zielonego groszkugarść
sałaty lodowej200 g
sera ricotta1
jajko100 g
mąki pszennej100 g świeżych liści
szpinakunatka pietruszki lub
kolendrasólpieprz100 ml
masła klarowanego lub
sos holenderskiPrzygotowanie:
Szparagi oczyścić i gotować na parze przez 5 minut. Po ugotowaniu, końcówki łodyżek na długości kilku centymetrów pociąć na grube plasterki.
Groszek ugotować na parze. (warzywa można też zblanszować we wrzątku)Liście
szpinaku opłukać i szybko poddusić na odrobinie
masła. Ostudzić, odcisnąć, a następnie posiekać.
Ser ricotta wymieszać z
jajkiem i
szpinakiem oraz
mąką (jeżeli kluski będą za luźne, co czasem zależy od wielkości
jajka, można dodać
mąki trochę więcej), przyprawić
solą i
pieprzem. Przy pomocy dwóch łyżeczek od
herbaty formować małe kluski, wrzucać na posolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.Na talerzu ułożyć
szparagi, posypać
groszkiem i pokrojonymi końcówkami
szparagów, ułożyć kluski oraz małe listki
sałaty. Podawać z klarowanym
masłem lub
sosem holenderskim.
,Składnik główny:
szparagi,Składnik główny:
szpinak,Składnik główny:
ricotta,Składnik główny:
groszek,Składnik główny:Zielono mi...,Rodzaj dania:Przekąska,Sałata/Sałatka,