Wykonanie
Szukałam i szukałam po całym internecie ,a tam przepisów multum.Wybrałam kilka, ale kotleciki za żadne skarby świata nie chciały się ścinać i przyprawiły mnie o błyskawice w oczach.Rada nie rada postanowiłam spróbować raz jeszcze, pod swojemu.I udało się.Kotleciki są przepyszne.POTRZEBUJESZ:1 szklankę
soczewicy6 łyżek
otrębów pszennych1
jajko1-2 łyżki
mąki pszennejspora garść posiekanej, świeżej
natki pietruszkisól.
pieprz,
kolendramasło klarowaneWYKONANIE:1.
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając, by nie dodawać zbyt dużej ilości
wody, bo będzie zbyt luźna.2. Pięć minut przed końcem gotowania dorzucamy
otręby. Gdy już wyłączymy kuchenkę, trzymamy
soczewicę pod przykryciem. Idealnie byłoby gdyby wchłonęła
wodę i nie trzeba było jej odcedzać.3. Po przestygnieciu masę doprawiamy według uznania, dorzucamy posiekaną
natkę. Dokładamy
jajko i
mąkę (jeśli masa jest gęsta wystarczy jedna łyżka, jeśli nie musicie dodać dwie).4. Rozgrzewamy
masło, masę nakładamy łyżką, formując kształt kotlecików.
Smacznego!Pani M>