ßßß
Szukałam i szukałam po całym internecie ,a tam przepisów multum.Wybrałam kilka, ale kotleciki za żadne skarby świata nie chciały się ścinać i przyprawiły mnie o błyskawice w oczach.Rada nie rada postanowiłam spróbować raz jeszcze, pod swojemu.I udało się.Kotleciki są przepyszne.POTRZEBUJESZ:1 szklankę soczewicy6 łyżek otrębów pszennych1 jajko1-2 łyżki mąki pszennejspora garść posiekanej, świeżej natki pietruszkisól. pieprz, kolendramasło klarowaneWYKONANIE:1. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając, by nie dodawać zbyt dużej ilości wody, bo będzie zbyt luźna.2. Pięć minut przed końcem gotowania dorzucamy otręby. Gdy już wyłączymy kuchenkę, trzymamy soczewicę pod przykryciem. Idealnie byłoby gdyby wchłonęła wodę i nie trzeba było jej odcedzać.3. Po przestygnieciu masę doprawiamy według uznania, dorzucamy posiekaną natkę. Dokładamy jajko i mąkę (jeśli masa jest gęsta wystarczy jedna łyżka, jeśli nie musicie dodać dwie).4. Rozgrzewamy masło, masę nakładamy łyżką, formując kształt kotlecików.
Smacznego!Pani M>