Wykonanie
Kluski, pierogi, kopytka, to coś, co u Nas w domu uwielbiamy. Nawet mój Tato niejadek, nie odmawia, gdy dostanie pod nosek smakowitą porcyjkę. Ja się zresztą nie dziwię, bo przecież nie wszyscy faceci lubią
mięso, a mało który, z tych których ja znam nie lubi kluch. Zwłaszcza tych domowych, wykonanych ze sprawdzonych przepisów.

Składniki:1 kg
ziemniaków1
jajko1 łyżka
mąki pszennejszczypta
soliDodatkowo:4
jajka2 łyżki
masła1/2 szklanki
wody (krochmalu) z gotowania klusek
sól i
pieprz do smakukilka listków
natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Przełożyć do czystej ściereczki i dobrze odcisnąć. Dodać
jajko,
mąkę i wyrobić na jednolitą masę.W garnku zagotować
wodę, posolić. Kluseczki formować mokrymi rękoma i wrzucać na gorącą
wodę. Gotować aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić.W międzyczasie na patelni rozgrzać
masło, dolać
wodę z gotowania klusek.
Jajka wybić do miski, roztrzepać doprawić i wylać na patelnie. Smażyć ciągle mieszając aż
jajka się zetną. Do usmażonych na patelni
jajek przełożyć kluski, wymieszać, przełożyć na półmisek, udekorować listkami
pietruszki i podawać. Smacznego :)