ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana z boczkiem, chorizo, marchewką i szpinakiem

Kasza gryczana z boczkiem, chorizo, marchewką i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Kaszę gryczaną kocham miłością wierną i nieprzerwaną od lat. Jako berbeć wprawiałam w osłupienie moją Mamę, udowadniając, że kiedy coś mi smakuje, jestem w stanie zjeść tyle, ile dorosły, ciężko pracujący fizycznie mężczyzna. Dla kaszy gryczanej z gulaszem mój żołądek nie miał granic. Natomiast kiedy byłam w ciąży, często była składnikiem mojej ulubionej zachciewajki. Gotowałam ją na sypko i jeszcze gorącą polewałam keczupem. Wściekle mi tak smakowała.
To danie polecam wszystkim miłośnikom szybkich potraw jednogarnkowych. Przygotowanie go zajmuje tyle czasu, ile ugotowanie kaszy. Biorąc pod uwagę kalorie, których nosicielem jest tłuściutki boczek, jest nieco rozpustne. Wyrzuty sumienia skutecznie zabiłam szpinakiem i marchewką (jakkolwiek to brzmi). Polecam – szpinak i marchewka znacznie lepiej się nadają do usprawiedliwiania dodatkowych kalorii niż coca-cola light 😉
Składniki (6 porcji):
300 g kaszy gryczanej
200 g kawałek tłustego wędzonego boczku
150 g chorizo
2 cebule (130 g)
2 marchewki (150 g)
150-200g młodego szpinaku (baby)
przyprawy: sól, czarny pieprz (młynek)
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (kasza może być w torebkach).
Chorizo pokrój na plasterki a boczek na grube plastry, następnie w słupki. Wrzuć je razem z chorizo na suchą, rozgrzaną patelnię i wytapiaj z nich tłuszczyk.
Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę na plasterki. Dorzuć je na patelnię i mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły, podsmażaj je na średnim ogniu. W międzyczasie ze szpinaku poodrywaj ogonki i opłucz listki.
Gdy marchew będzie al dente, dodaj dobrze odsączone liście szpinaku i chwilę smaż całość. Jak tylko szpinak zwiędnie, połącz zawartość patelni z kaszą i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Related Posts
Zapiekanka z kaszą gryczaną na grzybową nutę (w garnku rzymskim)
Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo
Fasolka po bretońsku
Soczewica po bretońsku
Zielone naleśniki
Źródło:http://agatagotuje.pl/kasza-gryczana-z-boczkiem-chorizo-marchewka-i-szpinakiem