Wykonanie
Przepis podsunęła mi przyjaciółka, za który jej serdecznie dziękuję. Lekko go zmodyfikowałam.
Składniki:15 szt.
makaronu muszelki1 ugotowana noga z
kurczaka1 woreczek
kaszy gryczanej (100 g)2 ugotowane
marchewki5 ugotowanych
grzybów Mun1
cebulaMiałam ugotowaną nóżkę i
marchewki z rosołu dlatego postanowiłam je wykorzystać do farszu. Woreczek
kaszy gryczanej wrzucam go gotującej posolonej (1 łyżeczkę)
wody i gotuję około 15 minut na małym ogniu, następnie odsączam.
Cebulę obieram, kroję w kostkę i przesmażam delikatnie.
Grzyby zalewam wrzątkiem, gotuję 3 minuty po czym odstawiam na 5 min. Odcedzam i drobno kroję.
Marchewkę miażdżę widelcem,
Mięso oddzielam od kości, kroję w małe kawałki. Mieszam wszystkie składniki farszu przyprawiam odrobiną
soli i
pieprzu.
Makaron przekładam do posolonego wrzątku mieszam od czasu do czasu by nie przykleił się do garnka. Powinien być ugotowany al'dente (6-8 min). Odcedzam, przelewam zimną
wodą i faszeruję. Piekarnik nagrzewam do 180st. Naczynie żaroodporne smaruję łyżką
oliwy z oliwek lub zwykłym
olejem np.rzepakowym. Układam muszle i zapiekam 20 min do 0,5 godz. w zależności od piekarnika.
Polecam!