ßßß
Składniki (3 porcje):300 g ugotowanych ziemniaków (mączystych, mogą być wczorajsze)150 g purée z dyniniepełna szklanka (130 g) mąki pszennej (typ 650) + do posypywania50 g razowej mąki żytniej1 łyżeczka soli morskiejopcjonalnie: 1 łyżka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki gałki muszkatołowejdo podania:2 czubate łyżki masła klarowanegogarść liści szałwiiszczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzuZiemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z dyniowym piure, dodaj sól (i ewentualnie gałkę muszkatołową), mąkę żytnią i stopniowo dosypuj pszenną.*Wyrób ciasto o takiej konsystencji, żeby dało się z niego utoczyć wałeczki. Każdy wałeczek potnij ukośnie na mniejsze kawałki i układaj je na oprószonej mąką desce.Gotuj partiami w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia.Przygotuj masło:Na patelni rozgrzej masło klarowane, a kiedy będzie gorące, wrzuć na nie listki szałwii (w całości). Smaż przez chwilę, by stały się chrupiące. Dopraw solą i pieprzem. Polej kopytka.

*Ilość mąki jest zależna od wilgotności pozostałych składników. Jeśli ziemniaki nie są bardzo mączyste, to możesz dosypać trochę skrobi ziemniaczanej.Related PostsKopytka z dyni podsmażane na maśle z czosnkiemZupa ogórkowa z kaszą mannąDyniowe knedle ze śliwkamiJak zrobić kopytka?