Wykonanie
Nic nie poradzę na to, że oszalałam na punkcie dyni i jem ją co najmniej raz w tygodniu w rozmaitych kombinacjach – jako deser, przekąskę, w formie zupy, składnika nadzień i dodatku do innych potraw. Doskonale wiem, że kopytka z dyni i
ziemniaków ze smażoną w
maśle szałwią są
banalne. No może
będę łagodniejsza dla tego pysznego dania i napiszę, że to nie banał, ale inspiracja klasyką
rodem z Italii – włoskie gnocchi (czyli ichnie kopytka) często podaje się z takim subtelnym dodatkiem.Do tej
pory na blogu pokazywałam kilka rodzajów kopytek: klasyczne ziemniaczane, bezglutenowe z dyni i
mąki kukurydzianej, z
bobu (tzw. bobytka) i ziemniaczano-
dyniowe z gulaszem . Teraz stworzyłam kolejną wariację: kopytka z
ziemniaków i dyni, z dodatkiem pełnoziarnistej
mąki żytniej i bez
jajek. Jako że mój
Małż i Głodzilla są wybitnie kluchożerni, to zrobiłam od razu potrójną porcję z nadzieją, że część zamrożę i
będę miała zapas na czarną godzinę (a tych jest ostatnio coraz więcej, bo Panna Grymaśna jest wampirem energetycznym i czasem bardzo skutecznie sabotuje przygotowanie obiadu). Niestety, kopytka okazały się tak smaczne, że były podjadane po obiedzie i odsmażone na kolację. Nie mam pojęcia, jak to się stało, że nikt od nich nie eksplodował, bo było ich naprawdę dużo.
Składniki (3 porcje):300 g ugotowanych
ziemniaków (mączystych, mogą być wczorajsze)150 g purée z dyniniepełna szklanka (130 g)
mąki pszennej (typ 650) + do posypywania50 g
razowej mąki żytniej1 łyżeczka
soli morskiejopcjonalnie: 1 łyżka
mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki
gałki muszkatołowejdo podania:2 czubate łyżki
masła klarowanegogarść liści
szałwiiszczypta
soli morskiej i świeżo mielonego
pieprzuZiemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z
dyniowym piure, dodaj
sól (i ewentualnie
gałkę muszkatołową),
mąkę żytnią i stopniowo dosypuj pszenną.*Wyrób ciasto o takiej konsystencji, żeby dało się z niego utoczyć wałeczki. Każdy wałeczek potnij ukośnie na mniejsze kawałki i układaj je na oprószonej
mąką desce.Gotuj partiami w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia.Przygotuj
masło:Na patelni rozgrzej
masło klarowane, a kiedy będzie gorące, wrzuć na nie listki
szałwii (w całości). Smaż przez chwilę, by stały się chrupiące. Dopraw
solą i
pieprzem. Polej kopytka.
*Ilość
mąki jest zależna od wilgotności pozostałych składników. Jeśli
ziemniaki nie są bardzo mączyste, to możesz dosypać trochę
skrobi ziemniaczanej.Related PostsKopytka z dyni podsmażane na
maśle z
czosnkiemZupa ogórkowa z
kaszą mannąDyniowe knedle ze
śliwkamiJak zrobić kopytka?