Wykonanie
Mój
Małż nie lubi
bobu i patrzy na mnie jak na nieszkodliwą wariatkę, kiedy przynoszę do domu kilogramy tego przysmaku. Wiadomo bowiem, że sama
będę go jadła, bo ani w nim, ani w naszych dzieciach nie wywołuje on żadnego entuzjazmu. Jakoś specjalnie nad tym nie ubolewam – więcej dla mnie.Po początkowej fazie kompulsywnego bobożarcia przyszedł czas na opamiętanie i eksperymenty kulinarne. Niedawno na blogu „Trzaski w kuchni” znalazłam przepis na bobytka . Okazało się, że dzięki kopytkom można bardzo sprytnie przemycić
bób tym osobom, które za nim nie przepadają. Jak to mawiał Czarny Żmija, to jest tak szczwany
plan, że można mu doczepić ogon i udawać, że to lis. Zdziwiłam się, bo
Małż bez protestów zjadł całą porcję. Głodzilla swoją pochłonął w try miga, ale tutaj zaskoczenia nie było – on zawsze wszelkie kopytka łyka jak
gęś kluski.Robiłam je dwa
razy. Najpierw podałam je odsmażane z na
maśle z kilkoma ząbkami
czosnku, a drugi raz z dodatkiem sosu, do przygotowania którego użyłam
sera z niebieską pleśnią. W tej drugiej wersji niezjedzone kopytka można zapiec w piekarniku, też będą pyszne.
Składniki na kopytka:1 kg mączystego
bobu300 g
mąki pszennej1
jajkosólsos:150 g
sera z niebieską pleśnią (np. lazur)250 ml kremówki1
cebula1 łyżka
masła klarowanego
przyprawy:
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz, pół łyżeczki suszonego
tymiankuBób ugotuj do miękkości (o tym, jak ugotować
bób,
pisałam tutaj), po czym obierz go z łupinek i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia, następnie dodaj płaską łyżeczkę
soli,
mąkę i
jajko i wyrób jednolite ciasto.Podziel ciasto na części i z każdej uformuj wałeczek, który po lekkim spłaszczeniu pokrój na ukośne kawałki (kopytka).Kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia.Przygotuj sos:
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na
maśle klarowanym (najlepiej w rondelku), następnie wlej kremówkę, wsyp
tymianek i zminimalizuj ogień pod garnuszkiem.Gotuj na malutkim ogniu przez około 5 minut.Po tym czasie dodaj pokruszony
ser. Mieszaj, aż się rozpuści (jeśli lubisz, możesz zostawić kilka grudek).Dopraw do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Bobytka podawaj z dodatkiem sosu
śmietanowo-
serowego.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąKopytka ziemniaczano-
dyniowe z
masłem szałwiowymQuiche z
zielonymi szparagami i
boczkiemZiemniaczano-
dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym
Zielone szparagi po parysku (z sosem allemande)