ßßß
Składniki na kopytka:1 kg mączystego bobu300 g mąki pszennej1 jajkosólsos:150 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur)250 ml kremówki1 cebula1 łyżka masła klarowanegoprzyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, pół łyżeczki suszonego tymiankuBób ugotuj do miękkości (o tym, jak ugotować bób, pisałam tutaj), po czym obierz go z łupinek i przeciśnij przez praskę. Odstaw do ostygnięcia, następnie dodaj płaską łyżeczkę soli, mąkę i jajko i wyrób jednolite ciasto.Podziel ciasto na części i z każdej uformuj wałeczek, który po lekkim spłaszczeniu pokrój na ukośne kawałki (kopytka).Kluski gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia.Przygotuj sos:Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym (najlepiej w rondelku), następnie wlej kremówkę, wsyp tymianek i zminimalizuj ogień pod garnuszkiem.Gotuj na malutkim ogniu przez około 5 minut.Po tym czasie dodaj pokruszony ser. Mieszaj, aż się rozpuści (jeśli lubisz, możesz zostawić kilka grudek).Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Bobytka podawaj z dodatkiem sosu śmietanowo-serowego.
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąKopytka ziemniaczano-dyniowe z masłem szałwiowymQuiche z zielonymi szparagami i boczkiemZiemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowymZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)