Wykonanie
W poprzednim wpisie można przeczytać o tym, dlaczego nie zostałabym laureatką w konkursie na
Matkę Roku (gdyby taki był organizowany). Moje ucieczki od uroczych Pacholąt często doprowadzają mnie do kuchni. W trakcie jednej z takich nasiadówek wymyśliłam taką
kaczkę. Od momentu włożenia jej do piekarnika do chwili podania na stół mija sporo czasu, ale nie jest to danie bardzo absorbujące.Piekłam ją przez kilka godzin w niskiej temperaturze (podobnie jak pulled
pork), dzięki
czemu mięso stało się delikatne i łatwo odchodziło od kości. Dopiero pod koniec podniosłam temperaturę, żeby zrumienić skórkę. Przyjemnym dodatkiem okazał się mus z
jabłek i pieczonej dyni zamarynowanej w cydrze. Stanowił interesujący i bardzo smaczny duet w połączeniu z podpłomykami .
Składniki :
kaczka (około 2 kg)4 spore
winne jabłkapół dyni Hokkaido200 ml cydru
przyprawy:
sól morska, świeżo mielony
pieprz, suszony i świeży
tymianek (albo
majeranek)oraz:
dyniowe podpłomyki
Kaczkę umyj, osusz, następnie natrzyj z wierzchu i w środku
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Odstaw na kilka godzin w do lodówki (najlepiej na noc).
Jabłka podziel na ósemki i pozbaw gniazd nasiennych. Przełóż je do miski, oprósz
pieprzem i
tymiankiem, wymieszaj. Włóż do
kaczki tyle
jabłek, ile się zmieści.Pozostałe
jabłka zalej cydrem i wymieszaj z pokrojoną w dość dużą kostkę
dynią. Odstaw.
Kaczkę włóż piersiami do dołu do dużego garnka rzymskiego (namoczonego przez 15 minut w letniej wodzie) albo do gęsiarki lub innego naczynia do pieczenia z pokrywką.Piecz przez 4 godziny w 110°C, następnie zwiększ temperaturę do 170°C, obróć
kaczkę piersią do góry i włóż
dynię z
jabłkami do tłuszczu, który się wytopił. Cydr z marynaty również wlej do naczynia. Piecz jeszcze przez 30-45 minut, aż
kaczka się zrumieni.
Jabłka i
dynię wyłów na głęboki talerz (odlej tłuszcz, który zbierze się na dnie) i zmiksuj na gładkie piure. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie świeżym
tymiankiem – podawaj razem z podpłomykami jako dodatek do
kaczki.
Related PostsRoladki
z piersi kurczaka z
cukinią i
marchewkąJabłkowe ciasto z
kaszy jaglanej z
żurawiną i cydremGulasz koźlęcy z
dynią