Wykonanie
Ostatnio krążę sobie zalotnie wokół tematu wegetarianizmu, czasem zataczam się w stronę kuchni wegańskiej. Bywa, że przygotuję coś bezglutenowego. Staram się poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Tym razem zdecydowałam się upiec ciasto bezglutenowe i wegańskie. Jestem pewna, że będzie bardzo smakowało miłośnikom
ryżu zapiekanego z
jabłkami, bo trochę przypomina ten przysmak z dzieciństwa. Fani modnej ostatnio jaglanki również będą usatysfakcjonowani. Ciasto jest zdrowe, ekstremalnie
jabłkowe i pięknie pachnie
cynamonem. Jeśli chcecie, aby było jeszcze zdrowsze możecie zamienić
cukier np. na
ksylitol czy
stewię (odradzam
miód, bo szkoda – w trakcie pieczenia
traci swoje wartości). Nigdy nie piekłam z tymi słodziwami, więc nie
powiem Wam, jakie są proporcje, ale wiem, że z powodzeniem można ich używać.Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Domek na skwerku
Składniki (2 keksówki):1,1 kg
jabłek (waga po obraniu ze skórki)400 g
kaszy jaglanej (surowej)150 g
cukru100 g
suszonej żurawiny110 ml cydru*3 łyżeczki
cynamonuJabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do keksówek. Dobrze ubij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez półtorej godziny.
*można zastąpić
sokiem jabłkowym albo pominąć, jeśli
jabłka są bardzo soczysteRelated PostsMuffinki „murzynki” z
żurawinąKompot
rabarbarowy z
cynamonemCiasto
jabłkowo-
marchewkoweKaczka pieczona z
jabłkami i
dynią w cydrzeZupa
piwna z knedelkami