Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio krążę sobie zalotnie wokół tematu wegetarianizmu, czasem zataczam się w stronę kuchni wegańskiej. Bywa, że przygotuję coś bezglutenowego. Staram się poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Tym razem zdecydowałam się upiec ciasto bezglutenowe i wegańskie. Jestem pewna, że będzie bardzo smakowało miłośnikom ryżu zapiekanego z jabłkami, bo trochę przypomina ten przysmak z dzieciństwa. Fani modnej ostatnio jaglanki również będą usatysfakcjonowani. Ciasto jest zdrowe, ekstremalnie jabłkowe i pięknie pachnie cynamonem. Jeśli chcecie, aby było jeszcze zdrowsze możecie zamienić cukier np. na ksylitol czy stewię (odradzam miód, bo szkoda – w trakcie pieczenia traci swoje wartości). Nigdy nie piekłam z tymi słodziwami, więc nie powiem Wam, jakie są proporcje, ale wiem, że z powodzeniem można ich używać.
Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Domek na skwerku
Składniki (2 keksówki):
1,1 kg jabłek (waga po obraniu ze skórki)
400 g kaszy jaglanej (surowej)
150 g cukru
100 g suszonej żurawiny
110 ml cydru*
3 łyżeczki cynamonu
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do keksówek. Dobrze ubij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez półtorej godziny.
*można zastąpić sokiem jabłkowym albo pominąć, jeśli jabłka są bardzo soczyste
Related Posts
Muffinki „murzynki” z żurawiną
Kompot rabarbarowy z cynamonem
Ciasto jabłkowo-marchewkowe
Kaczka pieczona z jabłkami i dynią w cydrze
Zupa piwna z knedelkami
Źródło:http://agatagotuje.pl/jablkowe-ciasto-z-kaszy-jaglanej-z-zurawina-i-cydrem