ßßß
Składniki:kaczka bez podrobów (ok. 2 kg)2 szare renety (lub inne twarde, kwaśne jabłka)200 g suszonych śliwek bez pestek250 ml czerwonego wytrawnego wina2 łyżki mioduprzyprawy: majeranek, sól, pieprzUmytą kaczkę osusz i natrzyj przyprawami (solą, pieprzem i majerankiem) z wewnątrz i zewnątrz. Odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny, najlepiej na całą noc.Śliwki sparz wrzątkiem i zalej 100 ml wina, odstaw na pół godziny.Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki (ale nie obieraj ze skórki!), następnie wytnij gniazda nasienne.Śliwki odsącz z wina i wymieszaj z jabłkami, po czym włóż je do kaczki.Nafaszerowanego ptaka zaszyj albo zepnij wykałaczkami i połóż piersią w dół w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym*, zalej winem wymieszanym z miodem (także tym ze śliwek) i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 2-2,5 godziny, podlewając wytwarzającym się sosem.Na ostatnie pół godziny pieczenia obróć kaczkę, aby zrumienić piersi.

*piekłam w garnku rzymskimRelated PostsŻytni razowiec z suszonymi śliwkamiRoladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewkąPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemOrientalny rosół z kaczki