Wykonanie
Imaginujecie sobie, że wytrzymałam z prowadzeniem bloga calusieńki rok? „Urodziny” wypadły wczoraj. Mam nadzieję, że do następnych nauczę się robić porządne
torty.Dzisiaj, zamiast ciasta, proponuję
kaczkę. Mój Dziadek ze strony Ojca mawiał, że
kaczka to głupi ptak, bo jest jej za dużo dla jednej osoby, a dwie się nie najedzą. Miał, co prawda, na myśli dziką
kaczkę, która przeważnie nie dość, że jest dość mikra, to jeszcze mści się śrutem, którego ni chu-chu nie idzie z ofiary dokładnie wydłubać. Ja natomiast mam talent do znajdowania
dziwnych rzeczy w jedzeniu. Dwa
razy jadłam dziką
kaczkę i osiągnęłam stuprocentową skuteczność w rozgryzaniu śrutu. Aż dziw, że mam jeszcze jakieś zęby. A propos zębów i wynajdowania niespodzianek, to kiedyś w trakcie dożynkowego wiejskiego festynu wcinałam przygotowany przez lokalne koło gospodyń wiejskich bigos i wygrzebałam z niego świński trzonowiec…Jako że tę
kaczkę przygotowałam własnymi rękoma, ręczę, że nie ma w niej żadnych niespodzianek i jest bardzo smaczna. Najeść się nią mogą spokojnie 4 osoby – taka
kaczka dziwaczka
Składniki:
kaczka bez
podrobów (ok. 2 kg)2 szare renety (lub inne twarde, kwaśne
jabłka)200 g suszonych
śliwek bez pestek250 ml czerwonego
wytrawnego wina2 łyżki
mioduprzyprawy:
majeranek,
sól,
pieprzUmytą
kaczkę osusz i natrzyj
przyprawami (
solą,
pieprzem i
majerankiem) z wewnątrz i zewnątrz. Odstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny, najlepiej na całą noc.
Śliwki sparz wrzątkiem i zalej 100 ml
wina, odstaw na pół godziny.
Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki (ale nie obieraj ze skórki!), następnie wytnij gniazda nasienne.
Śliwki odsącz z
wina i wymieszaj z
jabłkami, po czym włóż je do
kaczki.Nafaszerowanego ptaka zaszyj albo zepnij wykałaczkami i połóż piersią w dół w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym*, zalej
winem wymieszanym z
miodem (także tym ze
śliwek) i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 2-2,5 godziny, podlewając wytwarzającym się sosem.Na ostatnie pół godziny pieczenia obróć
kaczkę, aby zrumienić piersi.
*piekłam w garnku rzymskimRelated PostsŻytni razowiec z
suszonymi śliwkamiRoladki
z piersi kurczaka z
cukinią i
marchewkąPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemOrientalny rosół z
kaczki