Kurczak z owocami

nazwa

Wykonanie

Lubię mięso na słodko. Wiem, że dla niektórych osób łączenie owoców i mięsa to zbrodnia, a nawet forma zboczenia. Nie ma przebacz nawet dla schabu ze śliwką. Na przykładzie tej potrawy dowiedziałam się, że mój mężczyzna również zalicza się do grona tych, którzy patrzą z wyrzutem na takie kompozycje smakowe. Myślałam do tej pory, że ta awersja zaczyna się i kończy na wątróbce z jabłkiem. Z szacunku dla mojej pracy zjadł, ale nie podzielał mojego entuzjazmu. Jakoś będę musiała z tym żyć 😉
Przepis wyszperany w „Kuchni polskiej” Ewy Aszkiewicz.
Składniki :
4 kawałki (dowolne) kurczaka
10 dag suszonych śliwek (mogą być wędzone)
6 małych kwaśnych jabłek
1/2 szklanki soku jabłkowego
sól
świeżo mielony pieprz
majeranek
3 łyżki masła klarowanego
cytryna
Wybrane kawałki kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem i odstaw do lodówki na przynajmniej kwadrans. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok, śliwki zalej sokiem jabłkowym.
Schłodzonego kurczaka smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, zrumień go z obu stron.
W międzyczasie obierz jabłka ze skórek, usuń gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek skrop sokiem z cytryny.
Mięso oprósz otartą skórką z cytryny i dodaj obrane jabłka oraz namoczone śliwki razem z sokiem, w którym się moczyły. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Powstały w wyniku duszenia sos przetrzyj przez sito i dopraw, jeśli jest taka konieczność.
Świetnie smakuje z ryżem na sypko
Related Posts
Żytni razowiec z suszonymi śliwkami
Miodowo-winna kaczka pieczona z jabłkami i śliwkami
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Piersi z kurczaka z risottem wg Julii Child
Źródło:http://agatagotuje.pl/kurczak-z-owocami