ßßß
Składniki :4 kawałki (dowolne) kurczaka10 dag suszonych śliwek (mogą być wędzone)6 małych kwaśnych jabłek1/2 szklanki soku jabłkowegosólświeżo mielony pieprzmajeranek3 łyżki masła klarowanegocytrynaWybrane kawałki kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem i odstaw do lodówki na przynajmniej kwadrans. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok, śliwki zalej sokiem jabłkowym.Schłodzonego kurczaka smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, zrumień go z obu stron.W międzyczasie obierz jabłka ze skórek, usuń gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek skrop sokiem z cytryny.Mięso oprósz otartą skórką z cytryny i dodaj obrane jabłka oraz namoczone śliwki razem z sokiem, w którym się moczyły. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Powstały w wyniku duszenia sos przetrzyj przez sito i dopraw, jeśli jest taka konieczność.Świetnie smakuje z ryżem na sypkoRelated PostsŻytni razowiec z suszonymi śliwkamiMiodowo-winna kaczka pieczona z jabłkami i śliwkamiBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimBabka ziemniaczana z białą kiełbasąPiersi z kurczaka z risottem wg Julii Child