Wykonanie
Lubię
mięso na słodko. Wiem, że dla niektórych osób łączenie
owoców i
mięsa to zbrodnia, a nawet forma zboczenia. Nie ma przebacz nawet dla
schabu ze
śliwką. Na przykładzie tej potrawy dowiedziałam się, że mój mężczyzna również zalicza się do
grona tych, którzy patrzą z wyrzutem na takie kompozycje smakowe. Myślałam do tej
pory, że ta awersja zaczyna się i kończy na
wątróbce z
jabłkiem. Z szacunku dla mojej pracy zjadł, ale nie podzielał mojego entuzjazmu. Jakoś
będę musiała z tym żyć 😉Przepis wyszperany w „Kuchni polskiej” Ewy Aszkiewicz.
Składniki :4 kawałki (dowolne)
kurczaka10 dag suszonych
śliwek (mogą być wędzone)6 małych kwaśnych
jabłek1/2 szklanki
soku jabłkowegosólświeżo mielony
pieprzmajeranek3 łyżki
masła klarowanego
cytrynaWybrane kawałki
kurczaka natrzyj
solą,
pieprzem oraz
majerankiem i odstaw do lodówki na przynajmniej kwadrans. Z
cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok,
śliwki zalej
sokiem jabłkowym.Schłodzonego
kurczaka smaż na porządnie rozgrzanym tłuszczu, zrumień go z obu stron.W międzyczasie obierz
jabłka ze skórek, usuń gniazda nasienne. Ćwiartki
jabłek skrop sokiem z cytryny.
Mięso oprósz otartą
skórką z cytryny i dodaj obrane
jabłka oraz namoczone
śliwki razem z
sokiem, w którym się moczyły. Duś pod przykryciem, aż
mięso będzie miękkie. Powstały w wyniku duszenia sos przetrzyj przez sito i dopraw, jeśli jest taka konieczność.Świetnie smakuje z
ryżem na sypkoRelated PostsŻytni razowiec z
suszonymi śliwkamiMiodowo-
winna kaczka pieczona z
jabłkami i
śliwkamiBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPiersi z kurczaka z risottem wg Julii
Child