ßßß
Składniki:- 1 kaczka (u mnie trochę ponad 2 kg)- 5 jabłek- 1 łyżka oliwy/oleju- 1/2 opakowania majeranku- sól- pieprz- sok z 1/2 cytrynyPrzygotowanie:1. Kaczkę rozmrażam (najlepiej przez noc w lodowce). Osuszam i lekko masuję, tak aby tłuszcz oddzielił się od mięśni (łatwiej się wtedy wytopi).2. Skrapiam wewnątrz sokiem z cytryny i nacieram mieszanka soli, pieprzu i polowy majeranku - zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Owijam w folie i wstawiam na kilka godzin do lodówki.3. Na pół godziny przed rozpoczęciem pieczenia jabłka myję i kroję na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki i lekko oprószyć je pozostałym majerankiem.4. Farszem jabłkowo-majerankowym nadziewam kaczkę. Lekko nakłuwam mięso.5. Kaczkę umieszczam w rękawie. Piekę w temperaturze 180 stopni, licząc godzinę na kilogram wagi plus około 20 min bez rękawa - polewając sosem.6. Aby sprawdzić, czy kaczka jest gotowa, sprawdzam nożem najgrubszą część udka – jeśli sok jest klarowny, kaczka jest gotowa, jeśli jest jest różowy – jeszcze nie.7. Gotową kaczkę zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut.PYCHA!