ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Dorsz

Dorsz

nazwa

Jest to gatunek drapieżnej ryby morskiej, występujący w północnej części Oceanu Atlantyckiego oraz w morzach północnej Europy .Dorsz atlantycki to największy przedstawiciel rodziny dorszowatych. Należy do ryb drapieżnych, a długość dorosłych osobników może osiągnąć do 1,5 m długości i wagę 30 – 40 kg.

Historia i pochodzenie

Dorsz od dawna miał duże znaczenie gospodarcze, Wikingowie w X – XI wieku suszyli na mrozie dorsza, który służył im jako prowiant w czasie wyprawlicznych. W średniowieczu połów dorsza popularny był wśród Anglików oraz Basków. Połowy dorsza miały znaczenie nie tylko na rozwój kolonizacji wysp Oceanu Atlantyckiego. Ryba była głównym pożywieniem niewolników Ameryki Północnej i Południowej. Przełowienie oraz zmiany klimatyczne i zanieczyszczenie środowiska sprawiły, że liczba dorszy zaczęła gwałtownie spadać, tak że w latach 70. XX wieku pojawiły się na tym tle poważne konflikty międzynarodowe. Zrywanie sieci czy niszczenie statków rybackich zyskały nawet miano wojen dorszowych, mających miejsce między Wielką Brytanią a Islandią. Do starć doszło również między Kanadą a Hiszpania.

Zastosowanie

Na wielu europejskich stołach dorsz jest podstawowym składnikiem wielu dań. Potrawy z tej ryby to np.: angielski fish and chips, bacalhau w Brazylii i Portugalii, dorsz suszony, pasta z wątroby dorsza. Z odpadów, które powstają po obróbce mięsa dorsza, produkuje się mączkę rybną. Z wątroby dorsza powstaje natomiast wysokowartościowy tran. Ponieważ mięso dorsza jest kruche i łatwo się rozpada, przed smażeniem czy gotowaniem należy skropić je sokiem z cytryny, po czym schłodzić ok 2 godzin. Popularne potrawy z dorsza to: dorsz w szynce parmeńskiej, dorsz w pomidorach, roladki z dorsza w sosie śmietankowym z porami, paluszki rybne z dorsza w panierce, dorsz z grilla faszerowany, dorsz zapiekany z ziemniakami i dynią, dorsz w sosie greckim. Dorsza możemy dodać do różnych sosów, upiec, uwędzić czy grillować. Świetnie smakuje dorsz przyprawiony tymiankiem, koperkiem, bazylią czy goździkami i ostrą papryką. Przyprawy nadają aromat dość obojętnemu w smaku mięsu tej ryby. Policzki dorsza są smakowitą przekąską dla koneserów ryb.

Postać handlowa

Dorsza można kupić w formie świeżej oraz mrożonej. Dostępny jest wypatroszony z głową, jako tusze i filety ze skórą oraz bez skóry.

Właściwości

Mięso dorsza jest chude, białe i niezwykle delikatne przez co lekkostrawne. Cenione jest za wartości odżywcze. Tran produkowany z wątroby stosowany jest jako lek, który nie tylko wzmacnia odporność, ale także zapobiega cukrzycy czy dnie moczanowej. Dorsz zawiera dużo witaminy A, D oraz jodu. Witamina a w większych ilościach magazynowana jest w samej wątrobie ryby. Jedyną wadą dorsza jest zawartość silnych alergenów pokarmowych, które mogą zaszkodzić, gdy ryba jest surowa lub niedogotowana.

Wartości odżywcze

Porcja: 55g Kalorie: 54 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów0 kcal

z białek50 kcal

z alkoholu0 kcal

Food folate4,4E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,062   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,144   μg

Tłuszcz0,407   g

Tłuszcze nasycone0,081   μg

Węglowodany0   g

Total Folate4,4E-06   μg

Cukier0   g

Białko0,012   g

Tryptofan0,136   g

Treonina0,514   g

Izoleucyna0,538   g

Leucine0,95   g

Lysine1,1   g

Metionina0,341   g

Cystyna0,12   g

Fenyloalanina0,46   g

Tyrosine0,407   g

Walina0,595   g

Arginina0,721   g

Histydyna0,319   g

Alanina0,703   g

Kwas asparaginowy1,2   g

Kwas glutaminowy1,8   g

Glicyna0,561   g

Prolina0,411   g

Seryna0,487   g

A5,5E-06   μg

B13,9E-05   mg

C0,000367   mg

D26   μg

B60,000129   mg

E0,000448   mg

B30,0012   mg

B128,1E-07   μg

B23,9E-05   mg

B50,00013   μg

B90   μg

K5,5E-08   μg

Retinol5,5E-06   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)19   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,093 mg

Omega-60,0061 mg

Fosfor0,136   mg

Magnez0,02   mg

Potas0,195   mg

Sód0,122   μg

Wapń0,0083   mg

Żelazo0,000216   mg

Cynk0,000284   mg

Mangan1E-05   μg

Miedź1,8E-05   μg

Selen1,9E-05   μg

Cholesterol0,031   μg

Objętość(ml)0   ml