ßßß
Jest to gatunek drapieżnej ryby morskiej, występujący w północnej części Oceanu Atlantyckiego oraz w morzach północnej Europy .Dorsz atlantycki to największy przedstawiciel rodziny dorszowatych. Należy do ryb drapieżnych, a długość dorosłych osobników może osiągnąć do 1,5 m długości i wagę 30 – 40 kg.
Dorsz od dawna miał duże znaczenie gospodarcze, Wikingowie w X – XI wieku suszyli na mrozie dorsza, który służył im jako prowiant w czasie wyprawlicznych. W średniowieczu połów dorsza popularny był wśród Anglików oraz Basków. Połowy dorsza miały znaczenie nie tylko na rozwój kolonizacji wysp Oceanu Atlantyckiego. Ryba była głównym pożywieniem niewolników Ameryki Północnej i Południowej. Przełowienie oraz zmiany klimatyczne i zanieczyszczenie środowiska sprawiły, że liczba dorszy zaczęła gwałtownie spadać, tak że w latach 70. XX wieku pojawiły się na tym tle poważne konflikty międzynarodowe. Zrywanie sieci czy niszczenie statków rybackich zyskały nawet miano wojen dorszowych, mających miejsce między Wielką Brytanią a Islandią. Do starć doszło również między Kanadą a Hiszpania.
Na wielu europejskich stołach dorsz jest podstawowym składnikiem wielu dań. Potrawy z tej ryby to np.: angielski fish and chips, bacalhau w Brazylii i Portugalii, dorsz suszony, pasta z wątroby dorsza. Z odpadów, które powstają po obróbce mięsa dorsza, produkuje się mączkę rybną. Z wątroby dorsza powstaje natomiast wysokowartościowy tran. Ponieważ mięso dorsza jest kruche i łatwo się rozpada, przed smażeniem czy gotowaniem należy skropić je sokiem z cytryny, po czym schłodzić ok 2 godzin. Popularne potrawy z dorsza to: dorsz w szynce parmeńskiej, dorsz w pomidorach, roladki z dorsza w sosie śmietankowym z porami, paluszki rybne z dorsza w panierce, dorsz z grilla faszerowany, dorsz zapiekany z ziemniakami i dynią, dorsz w sosie greckim. Dorsza możemy dodać do różnych sosów, upiec, uwędzić czy grillować. Świetnie smakuje dorsz przyprawiony tymiankiem, koperkiem, bazylią czy goździkami i ostrą papryką. Przyprawy nadają aromat dość obojętnemu w smaku mięsu tej ryby. Policzki dorsza są smakowitą przekąską dla koneserów ryb.
Dorsza można kupić w formie świeżej oraz mrożonej. Dostępny jest wypatroszony z głową, jako tusze i filety ze skórą oraz bez skóry.
Mięso dorsza jest chude, białe i niezwykle delikatne przez co lekkostrawne. Cenione jest za wartości odżywcze. Tran produkowany z wątroby stosowany jest jako lek, który nie tylko wzmacnia odporność, ale także zapobiega cukrzycy czy dnie moczanowej. Dorsz zawiera dużo witaminy A, D oraz jodu. Witamina a w większych ilościach magazynowana jest w samej wątrobie ryby. Jedyną wadą dorsza jest zawartość silnych alergenów pokarmowych, które mogą zaszkodzić, gdy ryba jest surowa lub niedogotowana.
Porcja: 55g Kalorie: 54 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów0 kcal
z białek50 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate4,4E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,062 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,144 μg
Tłuszcz0,407 g
Tłuszcze nasycone0,081 μg
Węglowodany0 g
Total Folate4,4E-06 μg
Cukier0 g
Białko0,012 g
Tryptofan0,136 g
Treonina0,514 g
Izoleucyna0,538 g
Leucine0,95 g
Lysine1,1 g
Metionina0,341 g
Cystyna0,12 g
Fenyloalanina0,46 g
Tyrosine0,407 g
Walina0,595 g
Arginina0,721 g
Histydyna0,319 g
Alanina0,703 g
Kwas asparaginowy1,2 g
Kwas glutaminowy1,8 g
Glicyna0,561 g
Prolina0,411 g
Seryna0,487 g
A5,5E-06 μg
B13,9E-05 mg
C0,000367 mg
D26 μg
B60,000129 mg
E0,000448 mg
B30,0012 mg
B128,1E-07 μg
B23,9E-05 mg
B50,00013 μg
B90 μg
K5,5E-08 μg
Retinol5,5E-06 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)19 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,093 mg
Omega-60,0061 mg
Fosfor0,136 mg
Magnez0,02 mg
Potas0,195 mg
Sód0,122 μg
Wapń0,0083 mg
Żelazo0,000216 mg
Cynk0,000284 mg
Mangan1E-05 μg
Miedź1,8E-05 μg
Selen1,9E-05 μg
Cholesterol0,031 μg
Objętość(ml)0 ml