Wykonanie
Smakowite potrawy i
owoców morza, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Jak oceniac ile
ryby należy kupić: 450g całej
ryby to 1 porcja 450g oprawionej
ryby to 2 porcje 450g dzwonek lub filetów to 3-4 porcje.
Dorsz nadziewany
koprem włoskim.1 szklanka
jogurtu naturalnego, kilkanaście listków
kopru włoskiego, posiekanych1 łyżeczka
soku z cytryny1łyżeczka
szczypiorku, posiekanego1/8 łyżeczki
soli1/8 łyżeczki
pieprzu2
łodygi selera naciowego, posiekane1/2
cebuli, posiekanej2-4 łyżki
oleju4 szklanki grzaneczek
sałatkowych1 szklanka
wywaru drobiowego2
jajka, roztrzepane4
filety z dorsza lub
flądry (ok. 700g)1
cytryna, pokrojona w plasterkiW ymieszać w misce nieco
kopru z
jogurtem,
sokiem z cytryny,
szczypiorkiem,
solą i
pieprzem.Przykryć sos i wstawić na 2 godziny do lodówki.Rozgrzać
olej na patelni. Podsmażyć
seler naciowy i
cebulę. Zdjąć z ognia.Dodać grzaneczki,
wywar,
jajka i resztę
kopru. Nałożyć nadzienie na filety i zrolować je.Przełożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Przykryć roladki plasterkami
cytryny.Piec 30-35 minut w temperaturze 180 C, aż
ryba, nakłuwana widelcem, będzie sie dzieliła na części. Podawać z sosem.Złociste filety z
suma.3
jajka90g
mąki90g
kaszki kukurydzianej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu5 filetów z
suma (po 170g każdy)
olej do smażenia1) Ubić
jajka w misce. Wymieszać
mąkę z
kaszką kukurydzianą,
czosnkiem,
solą i
pieprzem w innej misce. Obtoczyć filety w
jajku i w
kaszce.2) Wlać
olej na patelnię. Smazyć
rybę po 3-4 minuty z każdej strony.5 porcjiprzygotowanie 20 min. jak panierować
rybyWymieszać suche składniki na talerzu. Na innym talerzu roztrzepać
jajka z
mlekiem lub innym płynem.Zanurzyć
rybę w
jajku i delikatnie obtoczyć w suchej mieszance. Smażyć lub piec zgodnie z przepisem.