ßßß Cookit - przepis na Dorsz smażony na cytrynową nutę. Soczyste wnętrze w chrupiącej skorupce

Dorsz smażony na cytrynową nutę. Soczyste wnętrze w chrupiącej skorupce

nazwa

Wykonanie

W myśl zasad zdrowego odżywiania na moim blogu pora na kolejną odsłonę ryby morskiej. Tym razem będzie to dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo.
Składniki (na 3-4 osoby):
ok 1/2 kg filetów z dorsza
1/2 cebuli
sól, pieprz czarny
łyżka soku z cytryny
do panierki:
mąka
jajko
bułka tarta
pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Obmyte i osuszone filety z dorsza solimy, pieprzymy. Obkładamy plastrami cebuli i skrapiamy każdy płat sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Przygotowujemy panierkę. W jednej miseczce rozbełtujemy jajko. Do drugiej sypiemy mąkę, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą z pieprzem cytrynowym.
Najpierw obtaczamy płaty w mące, następnie maczamy w jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami na przykład i obowiązkowo ulubioną surówką. Panierka wychodzi chrupiąca i doskonale komponuje się ze smacznym, zwięzłym mięskiem ryby.
Do takiego przygotowania ryby zainspirował mnie bardzo smacznie prezentujący się przepis z bloga Cool&Minty
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/02/dorsz-smazony-na-cytrynowa-nute.html