Wykonanie
W myśl zasad zdrowego odżywiania na moim blogu
pora na kolejną odsłonę
ryby morskiej. Tym razem będzie to
dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów
smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo.
Składniki (na 3-4 osoby):ok 1/2 kg
filetów z dorsza1/2
cebulisól,
pieprz czarnyłyżka
soku z cytrynydo panierki:
mąkajajkobułka tartapieprz cytrynowyPrzygotowanie:Obmyte i osuszone
filety z dorsza solimy,
pieprzymy. Obkładamy plastrami
cebuli i skrapiamy każdy płat
sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Przygotowujemy panierkę. W jednej miseczce rozbełtujemy
jajko. Do drugiej sypiemy
mąkę, a w trzeciej mieszamy
bułkę tartą z
pieprzem cytrynowym.
Najpierw obtaczamy płaty w
mące, następnie maczamy w
jajku, a na koniec obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanym
oleju. Kilka minut z każdej strony wystarczy. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami na przykład i obowiązkowo ulubioną surówką. Panierka wychodzi chrupiąca i doskonale komponuje się ze smacznym, zwięzłym mięskiem
ryby.Do takiego przygotowania
ryby zainspirował mnie bardzo smacznie prezentujący się przepis z bloga Cool&Minty