Wykonanie
Tradycyjny
schabowy, chyba już na zawsze będzie sztandarowym, polskim daniem. Sama przyznaję, że choć staram się eksperymentować i wprowadzać nowe potrawy do menu, to jednak dość często robię na obiad
schabowe. Dziś dla urozmaicenia, włoska wersja tego kotleta. Różnicą jest uprzednie posypanie
rozmarynem i podanie ich z
maślano-
cebulowym sosem o lekkiej cytrynowej nucie. Jakby nie podać, taka
sztuka mięsa zawsze smakuje wyśmienicie.Przepis pochodzi z książki Aldo Zilli "The Zilli Cookbook"
4
razy 225 g eskalopek z
indyka(potłuczone
mięso indycze, u mnie piersi i miałam mniej)liście z 1 gałązki świeżego
rozmarynu, posiekane(nie miałam świeżego dałam suszony)100 g
maki2
jajka100 g
bułki tartej45 ml(3 łyżki)
oleju słonecznikowego50 g
startego sera parmesansól i świeżo mielony
czarny pieprz1
cytryna, w plasterkach, do przybraniasos
cytrynowy:30 ml(3 łyżki)
masła15 ml(1 łyżka)
soku z cytryny1 mała
cebula, drobno pokrojonaKażdy eskalopek przyprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy
rozmarynemObtaczamy w
mące, rozbełtanych jajkach i
bułce tartejSmażymy z obu stronok 2 minut, aż obie strony nabiorą złoto-brązowej barwy.Posypujemy startym
parmezanem i grillujemy przez 1-2 minuty aż
ser się rozpuści(nie grillowałam tylko przykryłam patelnię przykrywką)Przygtotowujemy sos.
Masło rozpuszczamy, dodajemy
sok z cytryny i drobno posiekana
cebulkę, smażymy na wolnym ogniu do miekkości
cebulki.