ßßß Cookit - przepis na Eskalopki indycze z cytrynowym sosem

Eskalopki indycze z cytrynowym sosem

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny schabowy, chyba już na zawsze będzie sztandarowym, polskim daniem. Sama przyznaję, że choć staram się eksperymentować i wprowadzać nowe potrawy do menu, to jednak dość często robię na obiad schabowe. Dziś dla urozmaicenia, włoska wersja tego kotleta. Różnicą jest uprzednie posypanie rozmarynem i podanie ich z maślano-cebulowym sosem o lekkiej cytrynowej nucie. Jakby nie podać, taka sztuka mięsa zawsze smakuje wyśmienicie.
Przepis pochodzi z książki Aldo Zilli "The Zilli Cookbook"
4 razy 225 g eskalopek z indyka(potłuczone mięso indycze, u mnie piersi i miałam mniej)
liście z 1 gałązki świeżego rozmarynu, posiekane(nie miałam świeżego dałam suszony)
100 g maki
2 jajka
100 g bułki tartej
45 ml(3 łyżki) oleju słonecznikowego
50 g startego sera parmesan
sól i świeżo mielony czarny pieprz
1 cytryna, w plasterkach, do przybrania
sos cytrynowy:
30 ml(3 łyżki) masła
15 ml(1 łyżka) soku z cytryny
1 mała cebula, drobno pokrojona
Każdy eskalopek przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem
Obtaczamy w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej
Smażymy z obu stronok 2 minut, aż obie strony nabiorą złoto-brązowej barwy.
Posypujemy startym parmezanem i grillujemy przez 1-2 minuty aż ser się rozpuści(nie grillowałam tylko przykryłam patelnię przykrywką)
Przygtotowujemy sos. Masło rozpuszczamy, dodajemy sok z cytryny i drobno posiekana cebulkę, smażymy na wolnym ogniu do miekkości cebulki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/06/eskalopki-indycze-z-cytrynowym-sosem.html