Wykonanie
Śledzie w
oleju – jak zrobić
śledzieLubicie
śledzie w oleju? Ja bardzo! Niestety nie
mogę przekonać do
śledzi mojej rodzinki. Mój mąż jeszcze zje rolmopsa od wielkiego święta i przyznaje mi rację, że polskie
śledzie są lepsze od szwedzkich. Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą jak smakują szwedzkie
śledzie to wspomnę, że są bardzo słodkie, niektóre z dodatkiem
korzennych przypraw. Chociaż uważam się za osobę wszystkojedzącą to jednak
śledzie w korzennych przyprawach są jedyne, których po spróbowaniu więcej nie
jadłam. No ale każdy ma swój smak, a muszę przyznać, że polske
śledzie w
oleju zrobiły furorę na moim szwedzkim blogu.Jak się już domyśliliście tematem dzisiejszego wpisu będą
śledzie, dzisiaj
śledzie w
oleju. Za pewne nie raz każde z Was takie
śledzie zrobiło i ma swój własny przepis. Ja lubię moje
śledzie w
oleju z
cebulką do tego zeszkloną na
oleju i takie
śledzie właśnie przyrządziłam.Składniki:1 słoik litrowy½ kg solonych
filetów ze śledzi200 ml
oleju1
cebula2
szalotkiczarny pieprz, grubomielony

Namocz
śledzie w zimnej wodzie przez kilka godzin, w zależności jak bardzo słone
śledzie lubisz. Ja moczyłam 6 godzin i zmieniałam
wodę 2
razy. Pokrój
cebule w cienkie talarki i zeszklij na łyżce
oleju z dodatkiem
pieprzu. Ostudź. Kiedy
śledzie są już wystarczająco słone pokrój je na kawałki. W szklanym słoiku układaj
śledzie na przemian z
cebulą i podlewaj po trosze
olejem. Zakończ
cebulą i
olejem.Polecane przepisyTradycyjne rolmopsy z
ogorkiem kiszonymŚledzie ze
śliwką,
cebulką i
orzechamiSzafranowy wieniec
drożdżowyŚledzie śródziemnomorskie z
oliwkami i
kaparamiTerrina z
dorsza i
łososia i
szafranowy sos na zimno