ßßß Cookit - przepis na Śledzie tradycyjne

Śledzie tradycyjne

nazwa

Wykonanie

Śledzie tradycyjne to najczęściej robione śledzie w moim domu na wigilię. Które śledzie w Waszym domu zasługują na miano śledzie tradycyjne? U nas bez wątpnienia śledzie w oleju.
Śledzie w oleju przyrządzam na różne sposoby. Robiłam już śledzie ze śliwką czy śledzie w oleju ze smażoną cebulką. Dzisiaj proponuję kolejny przepis na śledzie tradycyjne z czerwoną cebulką. Śledzie są pyszne, lekko ostre. Do ich przyrządzenia najlepiej użyć oleju o neutralnym smaku, na przykład rzepakowego. Śledzie robię zazwyczaj na tydzień przed świętami, bo lubię jak się trochę “przegryzą”.
Składniki:
300 g śledzi solonych
1 duża czerwona cebula
200 ml rzepakowego oleju
pieprz gruboziarnisty do smaku
Namocz śledzie w zimnej wodzie na 2 godziny. Jeśli śledzie są wciąż bardzo słone odlej wodę i napełnij świeżą. Mocz tak długo aby by śledzie były wystarczająco słone. Odcedź. Pokrój cebulkę w drobną kostkę. Wlej olej, dodaj pieprz, śledzie i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby posól. Przełóż śledzie do słoika i wstaw do lodówki. Śledzie można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
Polecane przepisy
Śledzie ze śliwką, cebulką i orzechami
Czyżby już świątecznie…
Śledzie śródziemnomorskie z oliwkami i kaparami
Śledzie w oleju – jak zrobić śledzie
Źródło:http://codojedzenia.pl/sledzie-tradycyjne