Wykonanie
Jeszcze jedne smakowite
śledzie. Lubię używać
śledzi korzennych. Są dobre same w sobie, a doprawione są jeszcze lepsze. Można oczywiście wykorzystać tradycyjne
śledzie solone, lekko je wymoczyć i dalej postępować zgodnie z przepisem. Ale te korzenne zaoszczędzą nam czasu i pracy. Polecam!

składniki (jeden słoik)150 g
filetów śledziowych - używam
śledzi korzennych1/2 średniej
cebulełyżeczka
zielonego pieprzukilka
kaparów (po 3 na warstwę)gałązka
rozmarynu8 - 10 czarnych
oliwek bez pestek
olej 3 ziarna (lub inny ulubiony)przygotowanie
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Oliwki pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę,
oliwki,
kapary,
śledzie, układać w słoiku warstwami zaczynając od
cebuli. Dodać gałązkę
rozmarynu. Zalać
olejem. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego!





