Wykonanie
Ile
razy zastanawialiście się: Co by zjeść na obiad? Ja milion
razy. A jeszcze więcej
razy zastanawiałam się jaki przepis na obiad przygotować aby było szybko (bo jestem leniem) i tanio. Chociaż uwielbiam gotować to jednak czasem po prostu mam ochotę „odfajkować” szybki obiad, podać go rodzinie i zapomnieć o temacie. Oto więc moja recepta na bardzo szybki obiad, z niewielkiej ilości składników (a już na pewno takich, które zwykle każdy z nas ma w swojej lodówce) i na pewno będzie smakował każdemu – od dziecka po starca.
Pamiętam jak mieszkając jeszcze z rodzicami zrobiłam sobie tego
kurczaka. Nie byłam wtedy miłośniczką
groszku i kojarzył mi się on jedynie ze zdrowym (czyt. paskudnym) żarciem dla niemowląt. Nie wiem czy to właśnie wtedy do tego smaku dorosłam czy po prostu ten przepis jest taki zajebisty ale polubiłam
groszek.Teraz dosyć często można go znaleźć w moim rodzinnym menu chociaż najczęściej jako dodatek do
marchewki albo właśnie z tym
kurczakiem.Wiecie co jest najlepsze po obiedzie? Po drzemką oczywiście deser. Ale o tym to może już jutro w następnym wpisie. Dzisiaj idę walczyć dalej z serwerem, helpdeskami i rozwiązywaniem problemów bezproblemowych domen i hostingów.Składniki (dla 4 osób):4 ćwiartki tylne z
kurczaka1 opakowanie
zielonego groszku w kartonie2 małe
cebule (lub 1 duża)2 ząbki
czosnkuszklanka
bulionu drobiowego (może być z koncentratu)ulubione
przyprawy do kurczaka (np.
papryka słodka mielona,
curry,
pieprz czarny mielony,
kminek,
kolendra,
majeranek,
sól)łyżka
oliwy z oliwekKurczaka myjemy i wycieramy suchą ściereczką. Nacieramy ulubionymi
przyprawami z obu stron i smażymy na patelni na złoty kolor. Odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w piórka,
czosnek siekamy i całość smażymy na tłuszczu z
kurczaka (uważamy, żeby nie przypalić). Dokładamy
kurczaka i zalewamy całość
bulionem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Następnie odkrywamy pokrywkę i redukujemy
bulion do konsystencji gęstej
śmietany. Dodajemy
groszek (bez zalewy) i chwilkę gotujemy.Gdyby
bulion odparował za bardzo można go rozcieńczyć zalewą z
groszku. Gdyby był zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną
śmietany lub
mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wody.