ßßß
Zupa ma zdecydowanie egzotyczny smak. Kojarzy się z tropikalnymi krajami, a więc świetnie wpisuje się w trwające u nas gorące i bardzo wilgotne lato.Uwaga:)Bazę dla tej zupy stanowi ostry tajski sos kokosowy. Przepis ten dostałam od mojej dobrej koleżanki, która uczyła się gotować (m.in. „kaczkę po tajsku”) pod okiem samego sławnego Mistrza Kurta:)Po przygotowaniu sosu, można w nim dusić mięso (piersi kaczki, udka kurczaka, polędwiczki wieprzowe…) lub ryby i owoce morza (krewetki, filety z łososia…) albo, tak jak ja rozcieńczyć i podać jako zupę.Składniki:2 duże cebule pokrojone w piórka3-4 ząbki czosnku500 ml mleczka kokosowego (IG = 40:)1 pęczek drobno posiekanej świeżej kolendry1-3 łyżki ostrej czerwonej pasty curry (Uwaga! Jest baaardzo ostra!)sól i oliwa z oliwekkrewetki/pierś kaczki/pierś kurczakaWykonanie:Przygotować ostry tajski sos kokosowy. Cebulę i posiekany czosnek zeszklić na 3-4 łyżkach oliwy. Dodać mleczko kokosowe i pastę curry.(OSTROŻNIE! Pasta jest bardzo ostra i należy ją dodawać stopniowo, najlepiej po małej łyżeczce, aż do momentu uzyskania pożądanej ostrości).Na koniec wsypać posiekaną kolendrę. Posolić do smaku.Sos gotować 5-10 minut na wolnym ogniu.Na oliwie obsmażyć krewetki (pierś kaczki) i włożyć do sosu. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. (Jeśli chcemy przygotować pierś kaczki, to należy ją dusić w sosie kokosowym na bardzo wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin).Chcąc przygotować zupę, należy sos rozcieńczyć wodą (rosołem/wywarem) do pożądanej konsystencji i smaku.Smacznego:)