Wykonanie
Zupa ma zdecydowanie egzotyczny smak. Kojarzy się z tropikalnymi
krajami, a więc świetnie wpisuje się w trwające u nas gorące i bardzo wilgotne lato.Uwaga:)Bazę dla tej zupy stanowi ostry tajski sos
kokosowy. Przepis ten dostałam od mojej dobrej koleżanki, która uczyła się gotować (m.in. „kaczkę po tajsku”) pod
okiem samego sławnego Mistrza Kurta:)Po przygotowaniu sosu, można w nim dusić
mięso (piersi
kaczki,
udka kurczaka,
polędwiczki wieprzowe…) lub
ryby i owoce morza (
krewetki, filety z
łososia…) albo, tak jak ja rozcieńczyć i podać jako zupę.Składniki:2 duże
cebule pokrojone w piórka3-4 ząbki
czosnku500 ml
mleczka kokosowego (IG = 40:)1 pęczek drobno posiekanej świeżej
kolendry1-3 łyżki ostrej czerwonej pasty
curry (Uwaga! Jest baaardzo ostra!)
sól i
oliwa z oliwekkrewetki/pierś kaczki/pierś
kurczakaWykonanie:Przygotować ostry tajski sos
kokosowy.
Cebulę i posiekany
czosnek zeszklić na 3-4 łyżkach
oliwy. Dodać
mleczko kokosowe i pastę
curry.(OSTROŻNIE! Pasta jest bardzo ostra i należy ją dodawać stopniowo, najlepiej po małej łyżeczce, aż do momentu uzyskania pożądanej ostrości).Na koniec wsypać posiekaną
kolendrę. Posolić do smaku.Sos gotować 5-10 minut na wolnym ogniu.Na
oliwie obsmażyć
krewetki (pierś
kaczki) i włożyć do sosu. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. (Jeśli chcemy przygotować pierś
kaczki, to należy ją dusić w sosie
kokosowym na bardzo wolnym ogniu przez 1,5 do 2 godzin).Chcąc przygotować zupę, należy sos rozcieńczyć
wodą (rosołem/wywarem) do pożądanej konsystencji i smaku.Smacznego:)