Wykonanie
W październiku udało mi się przygotować zaledwie jedno danie z dyni. Mam nadzieję, że listopad będzie bardziej
owocny w tej kwestii. U teściów w ogródku wyrosło w tym roku kilka pokaźnych dyn i kilkanaście mniejszych dyniek, które trzeba jakoś przetworzyć. Mam naprawdę wiele pomysłów na nowe dania z jej udziałem. Na pewno wypróbuję jej połączenia z warzywami
kapustnymi:
brukselką i
jarmużem oraz przepisy orientalne z
dynią. Przed połączeniem dyni z
mlekiem kokosowym wzbraniałam się bardzo długo, pomimo że wszyscy zachwalali je na prawo i lewo. W końcu jednak ciekawość wzięła górę. Dyniowa w takim wydaniu jest naprawdę smaczna. Ale ostrzegam – jest ona dla fanów ostrych smaków, choć
mleko kokosowe nieco łagodzi ostrość
curry. Jeśli ktoś woli mniej ostre jedzenie, polecam dodać 1 łyżeczkę pasty
curry zamiast dwóch.Opracowując ten przepis zerkałam na blog Kuchnia Agaty oraz Kwestia Smaku .
Składniki na 6 porcji:1 kg kawałek dyni (przed obraniem)2 łyżki
oliwy do posmarowania blachy2 łyżki
oliwy do smażenia1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki czerwonej pasty
curry1 litr
bulionu warzywnego lub
mięsnego0,5 litra
przecieru pomidorowego400 ml
mleka kokosowego (puszka)
kolendra (ewentualnie
natka pietruszki)+
sól do smaku1.
Dynię oczyścić z nasion, pokroić na podłużne kawałki o szerokości ok. 2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym
oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na ok. pół godziny. Wyjąć i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, aż będzie można się nią zająć dalej. Gdy ostygnie, najlepiej łyżką oddzielić miąższ od skóry. Skórę wyrzucić. Jeśli używamy dyni hokkaido, to możemy pominąć ten krok, gdyż ma ona bardzo cienką skórkę.2.
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać
oliwę i podsmażyć na niej
cebulę. Dodać pastę
curry i
czosnek, smażyć ok. 2 minuty mieszając.3. Do przypraw dodać
dynię, chwilę smażyć. Zalać gorącym
bulionem i gotować ok. 15 minut.4. Dodać przecier
pomidory i gotować jeszcze ok. 5 minut, po czym wlać
mleko kokosowe i gotować kolejne 5 minut.5. Zmiksować do uzyskania zupy-krem.6. Przyprawić
solą do smaku. Podawać z posiekaną
kolendrą (
natką pietruszki).