Wykonanie
By MagicPot, 28 czerwca 2015
Ziemniaki można podać do obiadu nie tylko ugotowane, w
pure ale także można je zapiec na różnego rodzaju sposoby. Gdy przygotowuję pieczone
ziemniaki w mundurkach na obiad, stosuję dwie wersje przypraw: pierwsza to sama
sól i wtedy smakują jak typowe frytki a druga wersja to obsypuję je specjalną
mieszanką przypraw, którą przygotowuję sama.Ostatnio coraz częściej można spotkać
ziemniaki umyte gotowe do sałatek i takowe też używam.około 1kg
ziemniakówjedną śerdnią
cebulęprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
czosnek może być granulowany lub świeżo przeciśnięty przez prasę,
kolendra, czerwona
słodka papryka,
majeranek,
chili, cząber,
kmin rzymskiświeży
koperekZiemniaki dokładnie myję i kroję albo w ćwiartki albo w plasterki – w zależności na jaki kształt mam ochotę.
Cebulę obieram w wierzchnich suchych łusek i drobno siekam i wrzucam do miski z
ziemniakami.
Przyprawy wszystkie dokładnie mieszam – gdy zajdzie taka potrzeba lub konieczność można mieszankę zgnieść w moździerzu. Po wymieszaniu dorzucam je do miski z
ziemniakami, dokładnie mieszam i odstawiam na 15 – 20 minut.
Ziemniaki zaczną puszczać
wodę – zawsze ją odcedzam i ponownie mieszam
ziemniaki. Zabieg odlewania
wody stosuję dwa
razy.W rondelku rozgrzewam
olej i partiami smażę
ziemniaki. Gdy nakładam je do rondelka pilnuję by wszystkie zawsze były przykryte
olejem.Piekarnik rozgrzewam do 100 stopni i za każdym razem gdy z rondelka wyjmuję usmażone
ziemniaki nakładam je ta tacę i wstawiam z powrotem do piekarnika. Piekarnik podtrzymuje temperaturę usmażonych
ziemniaków i do obiadu
mogę podać ciepłe, przy czym nie zużywam na jedno pieczenie dużej ilości
oleju.Wierzch
ziemniaków podanych na talerzu obsypuję drobno posiekanym świeżym
koperkiem.Takie
ziemniaki można podać do
mięsa lub zjeść z surówkami.Smacznego!Polecam przepisy na surówki i inne dodatki do pieczonych
ziemniaków: